Na Měsíci bude rušno

22. červenec 2009

V současnosti kolem Měsíce krouží tři družice - dvě americké a jedna indická. Jenže podle plánů bude už za pár let kolem Měsíce a na něm mnohem rušněji!

0:00
/
0:00

Příspěvek jste mohli slyšet v magazínu Nula-jednička. Další témata: Prožijte s ČRo Leonardo přistání na Měsíci, Projekt Ven ze tmy, Futurologické okénko: mobilní elektronika v Číně, Technicistní výzdoba klubu Cross, Četba - Vladimír Němec: Kočky v tom jsou nevinně.

NASA se chtěla na Měsíc vrátit s pilotovanými lety někdy kolem r. 2020. V rámci projektu Constellation zde nakonec měla vzniknout i obyvatelná základna. Reálnější zatím ale je soustava automatických monitorovacích sond pod názvem International Lunar Network.

Plány mají i další země, hlavně pokud jde o automatické sondy včetně pozemních vozítek. Rusko chce k Měsíci vyslat rozmanitou řadu sond pod názvy Luna-Glob a Luna Grunt, které by se zabývaly geologií Měsíce, s projektem se počítá v letech 2010 až 2015. Nakonec chce Rusko vybudovat stálou Lunární robotickou základnu. Své sondy chtějí vyslat i Japonsko, Británie a Jižní Korea.

Čína počítá s šestikolovým lunochodem v roce 2012 (projekt Chang'e 2), měl by vážit 200 kg a vyvinout rychlost 100 metrů za hodinu. Čínští konstruktéři se poučili z úspěšných amerických roverů na Marsu. Vozítko má mít výkonný radioizotopový generátor, což přinese spolehlivější dodávku elektřiny, než kterou poskytují na vnějších podmínkách závislé sluneční panely. Hlavním cílem bude analýza měsíčních hornin, není vyloučena ani předchozí činnost menších čínských vozítek.

Indicko-ruský projekt lunochodu se jmenuje Chandrayaan-II a má se uskutečnit kolem roku 2013. Vozítko má mít hmotnost 30 až 100 kg a má být poháněno sluneční energií prostřednictvím lithiových akumulátorů. Také úsilí Číny, Japonska, Evropy a Ruska směřuje dlouhodobě k výběru vhodného umístění měsíční základny, která by měla vzniknout mezi roky 2020 až 2030.

Zajímavou pobídku pro soukromý sektor představuje cena Google Lunar X Prize. Nejméně 20 milionů dolarů získá soukromý tým, kterému se podaří jako prvnímu před koncem roku 2012 vysadit na měsíční povrch bezpilotní vozítko, které ujede nejméně 500 metrů a odvysílá na Zemi obrázky a video. Vyšší odměna je podmíněna dalšími podmínkami. Soutěže se aktuálně účastní 19 týmů.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio