Na čínském venkově propukly nepokoje

20. listopad 2000

Podle zpráv Informačního centra pro lidská práva a demokracii, které má své sídlo v Hong Kongu, protestovaly minulý týden v jihočínské provincii Kiang-si desetitisíce čínských rolníků proti příliš vysokému zdanění svých příjmů. Různých protestů se údajně účastnilo více než 20 tisíc rolníků a vícekrát proti nim zasáhly ozbrojené milice.

Násilné nepokoje propukly už 17. srpna, když asi 2 tisíce rozhořčených rolníků s holemi v rukou obklíčilo úřadovnu oblastní správy ve městě Feng Čeng: někteří vnikli dovnitř a zničili její zařízení. Týž den rolníci také vyrabovali domy místních komunistických funkcionářů. Policie proti nim zasáhla, mnohé zatkla, ale jejich protesty se brzy rozšířily i do dalších částí města a jiných měst této oblasti.

Stojí za to si připomenout, že provincie Kiang-si patřila před lety k opěrným bodům čínské komunistické revoluce. Už ve 20. letech zde Mao Ce Tung zakládal své oddíly ozbrojených milicí, které pak tvořily zárodek komunistické Rudé armády. Komunisté přitom využívali hlavně nespokojenosti místních rolníků, které přijímali do svých řad, ale jak se zdá, převážně venkovské obyvatelstvo této provincie není spokojeno ani dnes, po více než 50ti letech komunistické vlády. Tamní rolníci si stěžují zejména na vysoké životní náklady a na to, že musejí odvádět skoro dvě třetiny svých příjmů formou daní, zvýšených o zvláštní místní odvody, do státní pokladny. Mnozí z nich tak vysoké zdanění prostě odmítají.

Podle honk-kongského Informačního centra pro lidská práva a demokracii zadržela čínská policie při demonstraci rolníků 23. srpna asi 50 lidí. Policie prý také zabavovala oficiální příručky komunistické strany, v nichž se uvádějí podrobnosti o tom, jaká má být maximální výše odváděných daní.

„Rolníci nám nerozumějí a dokonce nás nenávidí,“ postěžoval si jeden místní činitel v telefonickém rozhovoru zpravodaji agentury Reuter. Jak se ukazuje, místní činitelé si uvědomují, že policie sice může obnovit pořádek v ulicích větších měst, ale nemůže nijak vyřešit problémy, které jsou u kořene těchto násilností.

Nespokojenost na čínském venkově v posledních letech stále narůstá: způsobují ji zejména nízké příjmy venkovských obyvatel a stále se zvětšující rozdíly v životní úrovni mezi venkovem a městem. Provincii Kiang-si navíc letos zasáhlo sucho a silný tajfun, takže úroda je nižší než obvykle.

Venkovské výrobní podniky, které byly kdysi motorem místního ekonomického rozvoje, dnes zaostávají v důsledku nedostatku financí, špatného řízení a zastaralé techniky.

Ačkoli vláda v Pekingu se prý pokusila snížit daňové zatížení rolníků, místní úřady její nařízení ignorovaly.

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.