Mumie na Hradčanech

16. září 2005

Vydáte-li se procházkou po Hradčanech, mohou Vaše kroky také zamířit do kostela sv. Benedikta na Hradčanském náměstí. V klášteře přidruženém ke kostelu dnes opět zaznívají modlitby sester karmelitek, které svůj život tráví podle svých řeholních pravidel v přísné klauzuře.

Život tedy prožívají v úplném odloučení od ostatního světa, vyjít z kláštera mohou pouze ve výjimečných případech, jako je svatba sourozenců či smrt rodičů. Jejich den je převážně vyplněn prací a modlitbou, pouze krátkou chvilku mohou pobýt v rozpravě s ostatními sestrami. Hradčanský Karmel dnes naplňují modlitby sester, které přežily čtyřicet let komunismu v internačních táborech, ale i mladých karmelitánek.

Zvláštní péče se však dostává zakladatelce hradčanského Karmelu Marii Elektě, která žila v letech 1605-1663. Narodila se jako dcera italského šlechtice, avšak brzy vstoupila do kláštera bosých karmelitek a svůj život zasvětila Bohu. Již za jejího života v ní mnoho lidí vidělo svatou ženu. Marie Elekta byla ovšem i velmi zručná organizátorka, a proto jí byl několikrát svěřen úkol ujmout se založení Karmelu v nějaké nové provincii. Tou poslední se staly Čechy, konkrétně Praha. Marie Elekta sem přicházela již jako zkušená řeholnice, kterou přivítal nadšený dav Pražanů. Marie Elekta stála v čele pražského Karmelu dalších sedm let až do své smrti.

Pohřeb ženy nesoucí patinu svatosti byl velmi okázalý a Marie Elekta svou výjimečnost prokazovala i při pohřebních ceremoniích. Její tělo nešlo podle dobových zpráv vtěsnat do rakve. Břich se vzdouval a nakonec z něj prý vytekla dvě vědra podivné tekutiny. Nedařilo se ani přiklopit víko rakve. Brzy po pohřbu okolí hrobu začala naplňovat zvláštní vůně připomínající prý vůni fialek. Sestry to považovaly za zázrak. Ten největší je však ještě čekal. Nová abatyše dala tři roky po pohřbu příkaz k exhumaci těla. Jaké bylo překvapení, když z hrobu vyndaly údajně zcela neporušené tělo Marie Elekty. Sestry začaly svou bývalou matku představenou omývat vonnými odvary. Po čtyřech letech tělo zcela vyschlo a prý nebylo "těžší než pytel peří".

Mumie Marie Elekty vážící 7,5 kilogramu se v hradčanském Karmelu nachází dodnes. Opravdovou smrtelnou ranou se však pro mumii Marie Elekty mohl stát rok 1950. V tomto roce byly řádové sestry dle komunistického nařízení převezeny do internačních táborů. Karmelitky však odmítaly odejít bez Marie Elekty. Pražský arcibiskup Beran však ctihodným sestrám vzkázal: "Nechte ji tady, jestli je svatá, ona se postará o sebe i svůj klášter." Splnilo se.

V roce 2003 bylo k mumifikovanému tělu sezváno konsorcium vědců, kteří měli zhodnotit současný stav mumie. Výrok byl takový, že mumie je v perfektním stavu. Proč, to však zůstává otázkou.

autor: Pavla Chotková
Spustit audio