Mravenčí troubení do bitvy

30. říjen 2009

Přátelské chování argentinských mravenců se díky určitým molekulám rázem změní v agresivní. Vědci doufají, že jim tento objev pomůže zastavit mravenčí invazi.

Ve své domovině spolu kolonie mravenců argentinských (Linepithema humile) zuřivě válčí o území a zdroje. Ve Spojených státech a dalších zemích, kam tento invazivní druh pronikl, vypadá situace jinak. Jednotlivé kolonie se k sobě chovají přátelsky a vytvářejí superkolonii, která snadno převálcuje mravence domácích druhů. Jedna taková superkolonie například pokrývá téměř celou Kalifornii. Entomology z Kalifornské univerzity v Berkeley zajímalo, jak dokážou mravenci rozlišit příslušníka své superkolonie od cizího mravence stejného druhu.

Mravenčí komunikace je postavená především na pachových signálech. Vědci se proto soustředili chemické rozdíly mezi mravenci, ke kterým se kolonie chovala přátelsky, a se kterými bojovala. Zjistili, že agresivní chování spouštějí sloučeniny z mravenčí kutikuly, které se u jednotlivých kolonií liší. Ve všech případech ale šlo o dlouhé uhlovodíkové řetězce s jednou či několika metylovými skupinami. Pokud vědci mravence z kolonie potřeli umělým analogem některé z těchto sloučenin, jeho dosud přátelští druhové jej okamžitě napadli. Agresivita narůstala s vyšší koncentrací sloučeniny nebo v případě, že vědci zkombinovali několik "nepřátelských pachů" dohromady. Vědci také předpokládají, že stejný mechanismus bude fungovat také u jiných druhů mravenců a dal by se využít při kontrole jejich invazí.

Výsledky studie zveřejnil časopis BMC Biology.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.