Možní kandidáti na post prezidenta v Německu

9. září 2003

Volit se bude nový spolkový prezident až 23. května příštího roku, ale už nyní je jeho volba a spekulace o možných kandidátech na nejvyšší úřad ve Spolkové republice středem pozornosti médií i obyvatel. Poté, co úřadující spolkový prezident Johannes Rau oznámil, že nehodlá kandidovat pro druhé funkční údobí, se vzápětí přihlásil o slovo spolkový kancléř Gerhard Schröder se svým návrhem.

"Spolkovým prezidentem by po osmi mužích v čele státu měla být žena", řekl kancléř. Jméno své favoritky sice neoznámil, ale v Berlíně se tvrdí, že spolkový kancléř měl na mysli dvě ženy, které jsou členkami sociální demokracie. Bývalou předsedkyni Spolkového ústavního soudu a nynější prezidentku Goethova institutu Juttu Limbachovou a spolkovou ministryni pro otázky rodiny a dětí, z Bavorska pocházející 58letou Renatu Schmidtovou. Ovšem o Juttě Limbachové, které je téměř 70 let, se tvrdí, že se o svou kandidaturu příliš neuchází.

Přání spolkového kancléře, aby byla prezidentem zvolena žena, je ovšem pomyslné, pokud by se na jeho návrhu neshodli také představitelé obou opozičních stran, křesťanští a svobodní demokraté. Ti mají totiž ve sboru volitelů s 1206 voliteli většinu, byť poměrně těsnou. Jazýčkem na váze při volbě bude pak více než 80 volitelů z řad svobodných demokratů a ti o tom, komu odevzdají svůj hlas, zatím mlčí.

Generální tajemnice FDP Cornelia Pieperová sice nevyloučila, že by svobodní demokraté podporovali kandidaturu ženy, ale měla by to podle Pieperové být žena, která není členkou žádné politické strany. Ale konečné rozhodnutí svobodných demokratů padne až koncem listopadu nebo v prosinci, jak řekl jejich předseda Guido Westerwelle. Ten se předtím chce setkat jak s předsedou SDP, spolkovým kancléřem Schröderem, tak předsedkyní křesťanských demokratů Angelou Merkelovou.

Křesťanští demokraté a sociálové, kteří mají ve sboru velitelů nejvíce zástupců, by samozřejmě chtěli prosadit do funkce prezidenta svého kandidáta. Právem poukazují, že volba prezidenta, jeho stranická příslušnost, byla vždy určitým náznakem, která politická síla nebo seskupení ve Spolkové republice vytvoří příští spolkovou vládu. Současně nejsou nadšeni návrhem, aby prezidentem byla žena. Vidí v návrhu spolkového kancléře politický tah, který by měl znemožnit Angele Merkelové se ucházet ve volbách do spolkového sněmu v roce 2006 o kandidaturu na úřad spolkového kancléře. Dvě ženy v čele státu, v úřadu spolkového prezidenta a spolkového kancléře by pak zřejmě nebylo vhodné.

Z řad křesťanských demokratů je pak jmenována celá řada možných kandidátů. Kandidaturu zatím vyloučil předseda bavorských křesťanských sociálů, bavorský ministerský předseda Edmund Stoiber. Ten totiž očekává v zemských volbách 21. září, jak předpovídá průzkum, velkolepé vítězství zhruba 60 procenty hlasů. Nejčastěji se pak v řadách CDU a CSU hovoří o předchůdci Angely Merkelové ve funkci předsedy CDU, Wolfgangu Schäublem, který by zřejmě kandidaturu neodmítl.

Jiným uchazečem by mohl být ministerský předseda Badenska-Würtemberska Erwin Teufel a z Bavorska se ozvalo, že by příštím prezidentem mohl být člen bavorské CSU, bývalý spolkový ministr financí, Theo Weigel. Ale v CDU už se diskutuje i o další variantě. Volitelé CDU by mohli podporovat kandidaturu člena svobodných demokratů a tak si zajistit spolupráci FDP s CDU v příští spolkové vládě. Jako kandidáti by pak přicházeli v úvahu buď bývalý ministr zahraničí Klaus Kinkel nebo nynější předseda poslanecké frakce FDP ve spolkovém sněmu Wolfgang Gerhard.

Konečně je nejisté, zda přespříštího spolkového prezidenta bude volit ještě sbor volitelů. V roce 2009 by podle mnohých německých politiků měl být spolkový prezident volen přímo voliči.

autor: Rudolf Ströbinger
Spustit audio