Mozek autistů pomalu zpracovává zvuk

3. prosinec 2008

Komunikační problémy autistických dětí zřejmě souvisejí s pomalejším zpracováváním zvukových podnětů.

Autismus je duševní porucha, která se projevuje narušenými sociálními interakcemi, komunikačními problémy a stereotypním chováním. Timothy Roberts z Dětské nemocnice ve Filadelfii se zabývá "nervovými podpisy", které se projevují v mozkové aktivitě autistických dětí a které by mohly sloužit ke včasné diagnostice problému. Využívá přitom metodu magnetoencefalografie (MEG), při které se prostřednictvím "helmy" na hlavě snímají magnetická pole v mozku.

Pomocí magnetoencefalografie Timothy Roberts vyšetřil 64 dětí ve věku od 6 do 15 let, z nichž 30 trpělo autismem. Přehrával jim různé zvuky a sledoval, jak na ně mozek reaguje. Zjistil, že autistickým dětem trvá zpracování zvukového vjemu o 20 až 50 % déle, než zdravým dětem. Je proto možné, že komunikační problémy autistických dětí vznikají proto, že lidská řeč je pro ně příliš rychlá.

Objev může vylepšit současné metody diagnostiky, které jsou schopné zjistit postižení až u dětí starších dvou let. Roberts se domnívá, že by jeho metoda mohla fungovat už kolem jednoho roku života dítěte, což by umožnilo zahájit terapii dříve.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio