Mokrá budoucnost Benátek

25. srpen 2009

Pokud se nezlepší protipovodňová opatření, bude jedno z nejkrásnějších měst světa koncem století čelit téměř denním záplavám.

Benátky mají přívlastek město na vodě. Když příliv přesáhne výšku 110 cm, hovoří Benátčané o "acqua alta" čili velké vodě. Ta zatím Benátky zaplavovala jen asi 4krát do roka. Podle nové studie se to ale v budoucích letech může stávat mnohem častěji. Italští výzkumníci z Instituto di Scienze Marine zkombinovali údaje o poklesu země v Benátkách s předpověďmi Mezivládního panelu pro změny klimatu a spočítali, jak se zvýšená hladina oceánů odrazí na denních přílivech v Benátkách.

Došli k závěru, že koncem století bude "velká voda" Benátky zaplavovat 20x až 250x za rok. Z města na vodě by se tak mohlo stát spíše město pod vodou. Autoři studie upozorňují, že za této situace nemusí být nákladná - a podle mnohých také kontroverzní - protipovodňová bariéra MOSE (Modulo Sperimentale Elettronico) dostatečná. Bariéra MOSE má být dokončena v roce 2014, ale jak se zdá, Italové ji budou moci rovnou začít zvyšovat, nebo začít hledat alternativní řešení.

Výsledky studie zveřejnil časopis Climate Dynamics.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.