Mohou se nebezpečné priony přenášet mlékem nakažených zvířat?

24. září 2010

Zanícené mléčné žlázy ovcí mohou obsahovat úlomky proteinů, které způsobují onemocnění scrapie (transmisivní encefalopatie /TSE/ u ovcí a koz, používá se též název klusavka ovcí) podobné nemoci šílených krav, uveřejnil časopis Nature. To naznačuje, že proteiny, nazývané priony, mohou být přítomny také v mléce infikovaných zvířat.

Znamenalo by to, že jeden z druhů TSE, nemoc označovaná jako BSE (bovinní spongiformní encefalopatie), může být přenesena na člověka nejen po požití masa, ale i mléka nakaženého zvířete. Předpokládá se, že BSE způsobuje u lidí těžkou variantu onemocnění mozku - Creutzfeld-Jakobovu nemoc.

Vedoucí výzkumu Adriano Aguzzi z fakultní nemocnice Curyšské univerzity zatím žádné priony v mléce nakažených zvířat nenašel a dodává: "Přesto je velmi pravděpodobné, že nebezpečné proteiny jsou v mléce obsaženy." Jeho obavy sdílí i Neil Cashman, který se věnuje výzkumu prionů na University of British Columbia ve Vancouveru. "Výzkumníkům se zatím nepodařilo v mléce krav nakažených BSE priony detekovat, ale nikdo zatím nehledal u krav, které současně trpí i zánětem mléčné žlázy."

Priony byly nejčastěji nacházeny v mozku, míše a imunitním systému. Až donedávna se předpokládalo, že ostatní části těla nemoc nenapadá. Výsledky studií prováděné týmem Adriana Aguzziho naznačují, že priony mohou být přítomny i v dalších orgánech, pokud v nich probíhá zánět. Tým už letos prokázal priony v zanícené slinivce břišní, játrech a ledvinách.

Tyto výsledky mohou pomoci objasnit záhadu, jak je možné, že se choroba šíří mezi býložravci. Časopis Nature Medicine přinesl tento týden výsledky testování milionu ovcí na nemoc scrapie (klusavka ovcí). Z 265 podezřelých jedinců bylo sedm nakažených. Z toho čtyři trpěli současně i zánětem mléčných žláz. U všech těchto čtyř ovcí byly nalezeny priony i v mléčných žlázách.

Zánět žláz je způsoben virovou infekcí nazývanou Maedi Visna. "Pokud je přítomnost prionu v organismu často doprovázena tímto virem," říká Antonio Aguzzi, "mohlo by být řešením pro vymýcení scrapie, vymýcení Maedi Visna viru."

Na závěr Aguzzi dodává: "Koncentrace prionů v mléčných žlázách ovcí je tisíckrát nižší než v mozkové tkáni. To je určitě dobrá zpráva. Je však také třeba připustit, že zatím není jasné, kolik prionů může způsobit Creutzfeld-Jakobovu nemoc u lidí."

autor: Hana Staňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.