Mobil útočí na knihy

14. září 2005

Nekupujte knihy! Nekupujte časopisy! Zamiřte na ně objektiv svého fotomobilu a oskenujte je.

Software vyvinutý společností NEC a japonským institutem NAIST (Nara Institute of Science and Technology) umožní fotomobilům skenovat papírové dokumenty. Jednoduše papír mobilem přejedete. Uživatelé mobilů s fotoaparáty s vysokým rozlišením už v Japonsku nejednou majitele knihkupectví a trafik rozčílili: mobilem si jednoduše časopis ofotili a v klidu (a samozřejmě zdarma) cestou do práce přečetli. Některé mobilní přístroje jsou už nyní vybaveny softwarem pro rozpoznávání textu (OCR), který umožňuje digitalizovat menší množství textu.

S novinkou od firmy NEC je ale možné digitalizovat obrázky i všechen text. Průběžně se ukládá do paměti a rozděluje ho ve chvíli, kdy dorazí na okraj stránky. Poradí si i s pokroucením stránky a s vazbou.

Tento nový program může mezi ochránci autorských práv rozpoutat učiněné peklo, posuďte sami: fotomobil, který má rozlišení 1 megapixel, stačí před předlohou velikosti A4 podržet ve vzdálenosti 20 centimetrů. Skenování stránky trvá od 3 do 5 vteřin. Přístroj vytvoří 21 až 35 obrázků, z nichž poté sestaví text, a doplní jej zaznamenanými obrázky.

Podle mluvčího společnosti NEC bylo primárním cílem udělat z mobilu skener a fax, který můžete použít kdekoliv. Tato technologie ale může vydavatelům knih a časopisů přinést podobné problémy, s jakými kvůli digitálním audioformátům v posledních letech bojují nahrávací společnosti. Situace je o to horší, že abyste hudbu zkopírovali, musí si ji alespoň někdo koupit. V případě mobilů-skenerů stačí postát u stánku či knižního regálu.

Podle prohlášení nebude společnost NEC takové zacházení se svým softwarem podporovat, součástí licence na program bude prohlášení, že uživatel nebude vytvářet nelegální kopie. Dobře ale víme, jak to s podpisy pod takovými licencemi nakonec dopadá. Dalším způsobem ochrany má být zvukové upozornění: při skenování bude mobil vydávat nepřetržitý tón, který nebude možné ztlumit ani tichým profilem, ani zasunutím headsetu. Už vidím české kutily a jejich ručičky ponořené hluboko ve střevech přístroje. Ještěže se společnosti NEC a NAIST rozhodly, že software nebudou v příštích třech letech prodávat. Podle New Scientist.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.