Mistr přežití: rak červený

6. srpen 2012
Monitor

Invazivní americký rak se na suchu uživí stejně dobře jako ve svém obvyklém vodním prostředí. V Africe žije v otiscích stop hrochů a spásá suchozemské rostliny.

Sladkovodní rak červený (Procambarus clarkii) je pokládán za jeden z nejhorších invazivních druhů zvířat. Jeho domovinou je jihovýchod Spojených států, odkud byl lidmi zavlečen do dalších částí obou Amerik, Asie, Evropy. Do Afriky je lidé záměrně importovali v 60. letech minulého století, aby pomohli kontrolovat populace plžů, kteří přenášejí říční slepotu. A právě na africkém kontinentu byli nyní raci červení odhaleni jako skuteční mistři v přežití.

Dvojice biologů z britské Queen Mary University of London a německého Institutu Maxe Plancka pro limnologii studovala populaci, která žije v jezeře Naivasha v Keni. Normální potravou raků červených jsou vodní rostliny, rybí vajíčka a různí bezobratlí živočichové. Jezero Naivasha však část raků opustila a žije na pevnině v jeho okolí. Přes den se skrývají ve vodě, která se drží v hlubokých šlépějích místních hrochů. Po setmění raci hroší stopy opouštějí a vydávají se spásat okolní suchozemskou vegetaci. Dokazují to nejen pozorování, ale také výsledky izotopové analýzy. Je to vůbec první zaznamenaný případ, kdy vodní rak dokáže přímo využívat terestrické zdroje potravy.

Zdroj: ScienceDaily, PLoS ONE

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.