Minerál, který ničí priony

19. leden 2009

Běžný půdní minerál zřejmě dokáže degradovat skoro nezničitelné priony.

Priony, které způsobují neurodegenerativní onemocnění (nemoc šílených krav, Creutzfeldt-Jacobova choroba, scrapie), jsou pokládány za jedno z nejhorších infekčních agens. Navíc jsou prakticky nezničitelné - odolávají ohni, radioaktivnímu záření, chemikáliím i vysoké teplotě a tlaku při autoklávování. To sice redukuje infekčnost prionů, ale nedokáže je zcela zničit. Zvláště problematická je dekontaminace půdy farem a jatek, ve které mohou priony přežívat nejméně tři roky. Kontaminovaná půda je přitom podle některých studií jednou z cest, kterou se prionová onemocnění šíří například mezi ovcemi a jeleny.

Slabé místo však priony zřejmě přece jen mají. Tým vědců z University of Wisconsin-Madison zjistil, že degradovat priony dokáže jeden zcela běžný minerál, který se v nízkých koncentracích vyskytuje v půdě. Takzvaný birnessit patří mezi oxidy manganu a v půdě patří k nejsilnějším oxidačním činidlům. Experimenty vědců ukázaly, že je schopen zoxidovat i priony v roztoku. Dalším krokem podle univerzitní zprávy bude smíchat birnessit ve vysoké koncentraci s kontaminovanou půdou a zjistit, jestli se projeví stejný efekt, jako v laboratoři.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.