Metanové průsaky staré stovky let

26. září 2012
Monitor

Hlubokomořské průsaky metanu jsou v Arktidě zřejmě staršího data než současné klimatické změny. Znamená to, že tání metanhydrátů nemusí souviset s lidskou činností.

Tým vědců z několika evropských zemí strávil víc než čtyři týdny na palubě německého výzkumného plavidla MARIA S. MERIAN zkoumáním metanových průsaků u Západního Špicberku (Spitsbergen). V těchto místech uniká z takzvaných metanhydrátů neboli metanového ledu silný skleníkový plyn metan, který z vody může přecházet až do atmosféry a přispívat k oteplování Země. Metanhydráty, které se formují na dně moře, jsou stabilní jen při nízkých teplotách a za vysokého tlaku. Předpokládá se proto, že jejich tání a únik metanu je výsledkem oteplování Arktidy, které souvisí s lidskou činností.

Tento obrázek je ale podle nové studie velmi zjednodušený. Především se zdá, že některé metanové průsaky jsou staré stovky let, což znamená, že existovaly ještě před průmyslovou érou. Vědci to zjistili podle mocnosti vrstev uhličitanů, které vznikají, když metanogenní mikroorganismy zpracovávají metan unikající z průsaků. Zatím jde pouze o kvalifikovaný odhad, přesně zjistit stáří metanových průsaků by měla teprve laboratorní analýza, jejíchž výsledků se podle vědců dočkáme za několik měsíců. V každém případě se ale zdá, že únik metanu z mořského dna zřejmě nezpůsobila lidská činnost. Místo ní se nabízejí dvě možná vysvětlení: buď jde o důsledek dlouhodobého vzestupu teploty, nebo o sezonní proces, kdy metanhydráty opakovaně tají a zase se obnovují.

Zdroj: GEOMAR

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio