Mentální anorexie poškozuje zrak

20. říjen 2010
Monitor

Dívky, které trpí mentální anorexií a v zájmu zkreslených představ o kráse odmítají jídlo, si podle nové studie mohou závažně poškozovat zrak.

Mentální anorexie je duševní porucha, která se vyskytuje ve vyspělých zemích a postihuje především mladé dívky – na jednoho nemocného muže připadá asi deset žen. Pacientky trpí zkreslenou představou o vlastním těle a drasticky se omezují v jídle. Podle nové studie si tím kromě jiného mohou závažně poškodit zrak. Britští oftalmologové sledovali takzvanou žlutou skvrnu - místo ve středu sítnice, ve kterém je nejvyšší hustota světločivných buněk čípků a tedy i nejostřejší vidění.

Tloušťku žluté skvrny a její elektrickou aktivitu porovnávali u 13 žen trpících mentální anorexií a 20 zdravých žen stejného věku. Průměrný věk pacientek byl 28 let a mentální anorexií trpěly v průměru 10 let. Výsledky studie ukazují, že žlutá skvrna a pod ní ležící vrstvy, které ji vyživují, jsou u pacientek s mentální anorexií významně ztenčené. Slabší byla i elektrická aktivita, která je klíčová pro zpracování vizuálních informací v mozku. Podle vědců zatím není jasné, jestli jde o první známky progresivní slepoty, nebo jestli příznaky ustoupí poté, co se kalorický příjem pacientek vrátí do normálu.

Zdroj: British Journal of Ophthalmology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.