Memoáry Billa Clintona

22. červen 2004

Pokud může být prezident synem štěstěny, byl jím nepochybně Bill Clinton. Jeho kariéra se podobala zdařilému surfování na neobyčejně silné a přitom klidné vlně. Byl prvním prezidentem takzvaných "baby-boomers", tedy generace, narozené těsně po 2.světové válce. Generace, jíž patřila léta šedesátá se všemi ideály i traumaty, od hippies až po válku ve Vietnamu. Sudičky daly navíc budoucímu prezidentovi do vínku charisma, díky němuž si dokázal získat jednotlivce i masy televizních diváků. A dějiny mu dopřály neuvěřitelný luxus v tom, že po celá dvě období jeho vlády panoval (i na americké poměry neobyčejný) hospodářský růst.

Přesto asi nevstoupí Bill Clinton do historie jako jednoznačně pozitivní osobnost. Spolu s ním se tam totiž propašovala jinak bezvýznamná stážistka v Bílém domě Monika Lewinská, se kterou měl prezident aféru. Skandál se, řečeno slovy proroků, dotkl hvězd a navždycky poznamenal Clintonovu pověst. Byl to snad nejdražší sex v amerických dějinách. Ve snaze zakrýt skutečnost totiž Bill Clinton lhal pod přísahou, což vedlo až k formálnímu "impeachmentu", tedy odvolání, jež mělo v jeho případě sice pouze symbolický, ale pro dějiny nesmazatelný význam.

Nyní vychází memoáry, ve kterých se Bill Clinton nesnaží nic zakrývat. Mimochodem, ani se to nedá. Zjevně mu ale záleží na tom, aby některé věci uvedl do nového světla, a aby svoje místo v dějinách aspoň trochu vyretušoval. Knihu ale stíhá podobný osud, jako samotného Clintona. Přestože má necelých tisíc stran a pojednává o mimořádně důležitém vývoji světa, včetně nástupu terorismu či neúspěšných pokusů o mír ve svaté zemi, v centru pozornosti médií je pouze jedna otázka: jak to vlastně bylo s Monikou.

Stejnou otázku dostává bývalý prezident také v každém z rozhovorů, jež momentálně hojně poskytuje. Položil mu ji také Dan Rather v programu "60 minut" televize CBS. Clinton řekl, že se zapletl s Lewinskou prostě proto, že k tomu měl příležitost, což pokorně označil za "morálně nejbídnější důvod, jaký někdo k něčemu vůbec může mít".

Podle úryvků, publikovaných v týdeníku Time, označil Clinton období skandálu a impeachmentu doslova za "noční můru", neboť zatímco vykonával úřad prezidenta, současně zapíral skutečnost před manželkou Hillary, dcerou Chelseou, před členy administrativy, přáteli v Kongresu, před novináři a také před americkým lidem. Vedl naráz dva těžké zápasy, jeden na veřejnosti a druhý ve svém nitru. "Kromě toho, co jsem udělal, je mi nejvíc líto toho, že jsem všechny balamutil", píše bývalý prezident doslova.

Ve chvíli, kdy potom vyšla pravda najevo (připomeňme, že Clinton byl usvědčen díky testu DNA ze vzorku spermatu na šatech Moniky Lewinské), upadl prezident, podle svých slov, v nemilost, a to nejen v očích veřejnosti, ale také v očích své manželky a dcery. Všichni tři potom absolvovali jednou týdně psychologické poradenství, a to déle než rok.

V rozhovoru pro televizi CBS Bill Clinton prohlásil, že aféra s Lewinskou byla obrovskou morální chybou, současně ale spustila řetězec kroků proti němu, jež ve skutečnosti nesledovaly důkazy, ale pouhopouhý boj o moc. Republikáni usilovali o jeho odvolání, protože "se docela upřímně snaží zbavit každého, kdo s nimi nesouhlasí", tvrdí Bill Clinton a dodává, že samotný akt impeachmentu chápal spíše jako "vyznamenání" než ponížení.

Jaké bude hodnocení knihy není zatím jasné, nikdo ale nepochybuje o tom, že na pulty se dostává další bestseller. Jistotu má hlavně vydavatel Alfred Knopf, který začal s nákladem 1,5 milionu výtisků a autorovi dal předem honorář, odhadovaný na 10 milionů dolarů. Je prakticky jisté, že Clintonova kniha se bude prodávat víc než minulý rok vydané paměti jeho manželky Hillary.

Ta je momentálně senátorkou za New York a ještě nedávno sama zvažovala kandidaturu na prezidentský úřad. Nakonec se rozhodla ji odložit, podobně jako bývalý Clintonův viceprezident a neúspěšný kandidát v minulých volbách Al Gore. Oba měli totiž pocit, že není možné porazit současného prezidenta Bushe. Pozorovatelé ale tvrdí, že čas Hillary Clintonové možná ještě přijde. Co se týče nynější knihy, je z ní prý cítit, že právě imidž Hillary se má vylepšit.

Noviny New York Times vydaly poměrně zdrcující kritiku. Je to prý dlouhé a povrchní čtení, někdy dokonce přihlouplé, ve kterém je autor sám k sobě shovívavý a někdy jeho žvatlání není ani určeno čtenáři, ale spíš sobě samému či jakémusi vzdálenému andělu historie. Kniha byla prý sepsána překotně a ještě překotněji byla editována. Clinton se snaží vylepšit svoji pošramocenou reputaci a pokud možno nepoškodit kariéru manželky Hillary. Tolik článek z New York Times.

Pokud ale máte 35 dolarů, tedy necelých 1000 korun, můžete si memoáry sami koupit a udělat si vlastní názor. Faktem je, že z pohledu střední Evropy byl Clinton výjimečným prezidentem, už proto, že se angažoval na Balkáně, že ve druhém volebním období svěřil diplomacii české rodačce Madeleine Albrightové, a že za jeho vlády vstoupilo Česko do NATO.

Doma v Americe byla v té době skoro nulová nezaměstnanost, nejnižší inflace za 30 let a dokonce rozpočtový přebytek. Dolar se v jednu chvíli prodával za více než 40 korun. Ale jak jsme zmínili na začátku, nebylo to jenom zásluhou prezidenta Clintona. Historie je totiž dáma, jež k němu obrátila nejprve milou a posléze poněkud kritickou tvář.

Takže na závěr už jenom název Clintonovy knihy. Ten je poněkud banální a zní: Můj život.

autor: Daniel Raus
Spustit audio