Martin Stropnický: Plot je pro mě rozhodně lepší než sbírat roztrhaná těla na ulicích

25. listopad 2015

Vnější pozorovatelé by si mohli myslet, že v případě každé tragedie v Evropské unii následují silná slova a impozantní řečnické výroky o solidaritě a nutnosti řešení, ale tato řešení nakonec nepřicházejí, nebo jen velmi pomalu. Co si o akceschopnosti Evropy myslí ministr obrany Martin Stropnický?

„My jsme nečekali, až nás naši partneři osloví,“ vzpomněl politik. „Když jsme viděli, že Maďaři mají problémy s proudem uprchlíků, tak jsme jim pomoc nabídli sami, a ta se zhmotnila: v zemi jsou policisté, vojáci a pomáhají.“

Podobná situace nastala i v případě Slovinska a Česká republika zareagovala podobně.

„Když jsem zahlédl, že Slovinsko se svými 2,5 miliony obyvatel čelí obrovské migrační vlně, která se na něj valí, spojili jsme se se Slovinci a řekli jsme, že jim můžeme pomoci,“ připomněl Stropnický.

Česko nečekalo na pokyn z EU. „Neptali jsme se na nějaké centrále v Bruselu, jestli smíme, nebo nesmíme pomoci,“ dodal ministr.

To, že by České republice někdo mohl vyčítat, že pomáhá stavět plot, Stropnickému nevadí. „Je to nepodstatné. Cítil jsem, že Česká republika má nějakou spoluodpovědnost za východní část schengenské hranice, tak jsme ji začali zpevňovat.“

„V Bruselu je slovo plot pořád sprosté slovo, a výraz zeď je ohavnost. Ano, jsou příjemnější věci na světě, ale pro mě je rozhodně méně špatný fakt plotu než sbírat roztrhaná těla po ulicích,“ svěřil se ministr obrany Martin Stropnický.

Co si myslí ministr obrany o současných vztazích Ruska a NATO? Je aliance jednotná? A jak to ovlivní sestřelení ruského bitevníku tureckou armádou? A proč si jako čerstvý šéf pražského hnutí ANO nemyslí, že strana přijde o post primátora metropole? Poslechněte si celý záznam pořadu Interview Plus!

autoři: oci , Michael Rozsypal
Spustit audio