Martin Schulz: K volbě nového šéfa ÚSTR

13. srpen 2010

Rada Ústavu pro studium totalitních režimů zvolila Daniela Hermana novým šéfem této instituce. Do výběrového řízení se přihlásilo devět kandidátů (a kandidátek, aby politická a genderová korektnost nedošla úhony), desátý byl údajně z formálních důvodů předem odmítnut. Proti odmítnutí se pokoušel bránit podáním k soudu.

Už jen prostý a stručný přehled některých základních informací o historii volby nového ředitele Ústavu naznačuje, že za a) emoce byly řádně vzedmuty a také, za b) jak významnou úlohu tato instituce hraje ne snad přímo v chodu společnosti a státu, ale v jemném pozadí všeho dění.

Neboť, co si budeme namlouvat, naše společná (vyjma nejmladší ročníky) minulost je natolik popatlaná, že se v ní jen těžko hledá někdo, kdo by patřil mezi těch pověstných „deset poctivých“, kteří by bez uzardění a bez případného „škraloupu“ z minulosti mohli stanout v čele spolku na zkoumání všech možných zvěrstev, kolik nás jich z nedávné minulosti straší.

Krátce z nejnovější historie tohoto vědeckého ústavu: v polovině února letošního roku byl v poměrně nepřehledném řízení vybrán, jaksi zvolen a jaksi jmenován nástupce šéfa-zakladatele Pavla Žáčka, brněnský historik Jiří Pernes. Část samotné Rady, která ředitele vybírala (i nevybírala, jako z té pohádky o Princezně koloběžce), se proti Pernesovi okamžitě postavila, totéž učinila i část odborné i laické veřejnosti.

Neměl to pan Pernes jednoduché, když právě v jeho nedávné minulosti jsou pasáže jako například studium na Večerní univerzitě marx-leninismu, či (prý povinné) oslavné tirády na Únor 1948 v jakési publikaci, jakož i nařčení z plagiátorství. Tyto (a další) podrobnosti z jeho vlastní osobní historie ho o místo šéfa Ústavu připravily, a to v květnu tohoto roku.

Načež bylo vypsáno další řízení, obsahující některé – řekněme – nepravidelnosti, které – řekněme – nahrávaly určitým kandidátům, totiž těm přímo z lůna Ústavu. Komise nakonec vybrala ne-historika a ne-manažera Hermana, jenž je však, jako někdejší mluvčí Biskupské konference zkušeným formulátorem nic neříkajících frází. Alespoň tedy podle jeho úvodních vyjádření v tom smyslu, že ústav by se měl věnovat zkoumání minulosti. Copak tam všichni ti vědci před jeho nástupem okopávali brambory?

Pohlédneme-li jen trochu do minulosti Ústavu, měly by se novému šéfovi hodit nejen odborné znalosti a manažerská dovednost, ale také jeho případná – opisem řečeno – „politická vhodnost“. Pod slovním spojením „politická vhodnost“ si autor těchto řádků dovoluje vstřícně paranoidně představovat, že šéf ústavu by měl mít vhodné politické konexe, které mu budou jaksi (samozřejmě v dobrém) nenápadně naznačovat, zda má zveřejnit neblahé dokumenty týkající se minulosti některé z oblíbených veřejných, politických, kulturních, (atd.) postav.

Neboť, co bychom si (v této poznámce už podruhé) namlouvali, otci-zakladateli Žáčkovi zlomily pomyslný šéfovský vaz (v podobě neprodloužení jeho mandátu) právě informace (poněkud zbrkle a chaoticky z Ústavu uniklé) jednak o spolupráci významného francouzského spisovatele moravského původu s orgány někdejší Státní bezpečnosti, jakož i (podobně zbrkle a chaoticky uniklé) materiály, které měly údajně dokazovat spolupráci s StB někdejšímu blízkému spolupracovníkovi prezidenta Havla.

Ústav pro studium totalitních režimů by ale měl (a v tom má ředitel Herman pravdu, jakkoli plytce to v jeho podání zaznělo) v budoucnosti sloužit především preciznímu, nestrannému a dokonale vědeckému zkoumání všech souvislostí, kolik se jich naší fašisticko-kolaborantskou a bolševicko-kolaborantskou minulostí prolíná. A samozřejmě i těch okolností, které v týchž hranicích a souvislostech vypovídají o stanoviscích a životních osudech těch, kteří se možná mnohdy pohybovali na velice tenké hranici, oddělující (či spojující) stranu kolaborující a stranu odbojovou.

Snad se při nejnovější volbě Radě Ústavu pro studium totalitních režimů podařilo vybrat takovou osobnost, která povede tento vědecký ústav k úspěchu, nikoli k dalším blamážím. Osobně to vidím černě, Ján Langoš už mezi námi není, a i kdyby byl, stejně by zůstal na Slovensku. P.S. Kdyby náhodou někdo neznal jméno Jána Langoše, vidím to celé ještě černěji….

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání. Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas.

autor: Martin Schulz
Spustit audio