Martin Ježek: Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen je v Bulharsku

11. duben 2014

Bulharsko otevřeně sympatizuje s Ruskem. Obě země, oba národy spojuje historie, kultura i náboženství. V Bulharsku je tato tradiční vazba hluboce zakořeněná, a nelze ji jednoduše změnit, či přízeň Bulharska otočit jiným směrem.

Bulharsko spolu se sousedním Rumunskem však je strategickou zemí na březích Černého moře. I když je to nejchudší země Evropské unie, která se potýká s velkými ekonomickými problémy, může Bulharsko ze své strategické polohy těžit. Jak se za současné ukrajinské krize bude Bulharsko chovat, je pro západ klíčové. V této situaci do Bulharska přijíždí generální tajemník Severoatlantické aliance a přiváží ještě ostřejší slova, než jaká pronesl v České republice. Bulharsko, by bylo v případě konfrontace na Ukrajině, totiž naprosto nepoužitelné.

Jak upozorňuje balkánský servis Deutsche Welle, Bulharsko přitom zodpovídá za 354 kilometrů východní hranice Severoatlantické aliance. Tato hranice je přitom všeho všudy 500 kilometrů daleko od Krymu a od ukrajinského teritoria ani to ne. Bulharské teritorium v Černém moři se přitom přímo dotýká oblasti, kterou kontroluje ruská černomořská flotila.

U vlády, i když s menšinovým mandátem teď jsou v Bulharsku socialisté, kteří příklon k Moskvě nijak neskrývají, ale na druhou stranu se snaží najíz balanc mezi proruskou politikou a západním směřováním. Ukazuje to i spor o plynovod South Stream, což je projekt, u kterého Evropská unie uvažuje, že od něj odstoupí. Bulharsku se takový nápad naopak nelíbí.

Čtěte také

Bulharsko je tak geograficky na citlivém místě a politicky v delikátní situaci. O to větší problém způsobuje stav bulharské armády. Podle nedávné analýzy nejsou bulharské ozbrojené síly příliš použitelné, kdyby na Ukrajině začal konflikt, jakkoli se v tuto chvíli otevřený vojenský střet jeví jako nepravděpodobný.

Státní tisková agentura BTA tak poukazuje například na to, že bulharská válečná flotila je zoufale zastaralá, a navíc sovětské provenience. Lepší to není ani v obraně vzdušného prostoru – bulharské MIGy by jen s největším vypětím mohly efektivně bránit bulharský vzdušný prostor. To si myslí penzionovaný generál Aniu Angelov. On doslova uvádí, že bojové letectvo balkánské země je, cituji doslova, použitelné jen částečně. Zcela jasně pak hovoří generál Sabi Sabev, který bulharské ozbrojené síly reprezentuje ve velení Severoatlantické aliance. Ten kritizuje vojenskou reformu, která seškrtala počet mužů v armádě, a škrty peněžní mají za následek, že výzbroj neodpovídá dnešku.

Vlajka severoatlantické aliance

Tolik bojeschopnost bulharské armády. Ruského původu však je i radarový systém. Komentátoři tak dovozují, že pro Rusko by neměl být problém, převzít kontrolu nad bulharským radarovým systémem či alespoň o něm mít detailní informace. To by bylo nebezpečné, kdyby se strhl konflikt například nad nebo na Černém moři. Ministr obrany Angel Naidenov potvrdil, že výzvědných ruských letů nad Černým mořem je od počátku roku více než obvykle. Co ruské vojenské Iljušiny nad mořem dělají, však není detailně známo.

Od Ruska by bylo pošetilé zaútočit na Bulharsko jako členskou zemi NATO, protože by ostatní členové měli jasný mandát pro stejně ostrou reakci. Je však zřejmé, že napětí mezi západem a Ruskem je čím dál větší. Aliance pořádá v Rumunsku vojenské cvičení, Spojené státy mají na Černém moři dvě bojové lodě, nad východním Balkánem létají radarová letadla NATO. A tak je potřeba chápat i návštěvu generálního tajemníka NATO v Bulharsku jako jasné gesto směrem na východ.

autor: Martin Ježek
Spustit audio