Martin Ježek: Balkánská pohlednice

17. srpen 2013

V poslední době nejmenší toleranci vůči gay a lesbické komunitě prokázali v Černé Hoře. Když se homosexuálové v přímořské Budvě odhodlali uspořádat Povorku Ponosa, jak se místním jazyce říká, nastaly vážné incidenty.

Dokonce se po městě začala objevovat i parte se jménem hlavního organizátora akce. Někdo mu vyhrožoval smrtí. V Srbsku zase tehdejší ministr vnitra svého času konání Gay Pride zakázal, údajně proto, že akce přináší příliš velké bezpečnostní riziko. Proti zákazu tak spíše neformálně protestovaly některé země EU či Rada Evropy. Už to vypadalo, že se dobrý průběh příští gay pride stane podmínkou pro přidružení země k EU.

A tak když se jeden kamarád rozhodl mi o sobě sdělit, co na něm už léta bylo jednoznačně vidět, odhalil možná častý příběh z gay a lesbické komunity v balkánských zemích. Kategorie gay, bisex a straight – tedy homosexuální, bisexuální a heterosexuální, zkrátka neuznává a chce mít svobodu, aby mohl milovat každého, kdo je toho hoden. Takzvaný comming out, jak se říká odhalení menšinové sexuální orientace, tak navlékl rafinovaně a jen pro pár nejlepších přátel. Problém sám se sebou nemá, ale ví, že na čelo si to ve zdejším prostředí napsat nemůže.

Zajímavé je sledovat diskusi o právech gay a lesbické komunity v Chorvatsku. V televizi tu jde seriál, jehož hlavní hrdinou je v paneláku žijící, jak se říká vykroucený mladý homosexuál, za kterým přijede přítel z Bělehradu. Do příběhu se vloží soused odnaproti, který se okamžitě postaví na stranu hlavního hrdiny. Nejdřív mu pomáhá vykonstruovat comming out, tedy vyznání se, a nakonec mu pomáhá homosexualitu skrývat. Dělá přitom spoustu komických chyb a společnosti tak vtipně nastavuje zrcadlo.

Naprosto vážně pak jednal nový starosta Splitu, Ivo Baldasar. Už ve volební kampani prohlašoval, že takhle to dál nejde a přiznání práv homosexuálů je třeba jasně deklarovat. Ve svém pozdějším textu pro portál index.hr napsal, že mu bylo jedno, kolik hlasů ho to bude stát, ale že byl dávno rozhodnut, že jako starosta Splitu na gay pride půjde a nechá se tam vyfotit. Letošní pochod zůstal bez incidentů a bez konfliktů a starosta tak mohl napsat: Jsem rád, že Split ukázal svou pravou tvář.

Ona by se pravá tvář ukázala až v momentě, kdy by se dva chlapci začali líbat mezi kolemjdoucími na náměstí. Velmi pravděpodobně by se našel někdo, kdo by dal jasně najevo svůj nesouhlas.

autor: Martin Ježek
Spustit audio