Martin Fendrych: Běhání

5. srpen 2014
Glosa

Poměrně dost lidí běhá. Pro některé je běh droga. Když nemohou běhat, hroutí se jim svět. Já taky běhám.

A narazil jsem na zajímavou studii. Publikovali ji v Journal of the American College of Cardiology a je o běhu. Prý stačí běhat jen pět minut denně a i tak málo snižuje riziko, že zemřete na onemocnění srdce. Dokonce je fuk, jestli se ženete jak blázen, nebo se sotva vlečete. Fakt.

Vědci zkoumali během patnácti roků padesát pět tisíc dospělých od osmnácti do sta let, jakému se těší zdraví, jestli běhají a jak dlouho žijí. Když srovnali běžce s neběhači, pak běžcům hrozila smrt z různých příčin o třicet procent méně a smrt jako následek kardiovaskulárních onemocnění dokonce o čtyřicet pět procent méně. V reálu pak sledovaní běžci žili průměrně o tři roky déle než neběhači. A na to tříleté prodloužení věku neměl vliv věk, pohlaví, body mass index, kouření ani pití alkoholu.

Dodám, že velkou roli nehrála ani četnost běhání, jestli denně nebo jen o víkendu. Prostě svět se dělí na běžce a neběžce. A ti první o tři roky déle žijí. No neběhejte pak.

Jenomže tak jednoduché to zas není. Běhat znamená mít každou chvíli něco. Málo se rozcvičíte, natáhnete si sval, kulháte jak Joffrey de Peyrac. V zimě si zapomenete rukavice, nastydnou vám šlachy na ruce a nevyčistíte si ani zuby. Jeden můj známý, dříve slavný atlet, vyběhl v mrazu, sundal si čepici a slezly mu vlasy. Aspoň to tvrdí.

To jsou prkotiny. Další malér je, kde běhat. Třeba v Praze. Vyběhnete na podzim, málem se udusíte smogem. Krosíte to po přechodu, smete vás auto. Nejen to. Běh vás může trvale poškodit. Mému bratrovi se z běhání udělaly výrůstky na patách. Po běhání čím dál víc bolely. Belhal. Musel na operace, chirurgové mu paty osekali, ale bolí dál. O artróze kolen a kyčlí se raději nebudu šířit. A pro jistotu vynechám úmrtí běžců při závodě, o kterých, my, běhači, říkáme: „Byla to krásná smrt.“ Ruku na srdce, na ten běháním zocelený sval: žádná smrt není krásná.

Tak běhat či neběhat? V době výtahů je jedna výhoda běhu jasná: nezadýcháte se do schodů. Jste v kondici. A dožijete se o tři roky víc. Devadesát tři místo devadesát let. Chcete to? Běhejte. Nechcete? Seďte.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.