Markéta Šindelářová: Překvapivá volba papeže

14. březen 2013

Překvapení nad novým papežem neskrýval na dnešní tiskové konferenci ani vatikánský mluvčí Federico Lombardi. Překvapení zavládlo i na svatopetrském náměstí v okamžik, kdy zaznělo jméno kardinála Jorge Maria Bergoglia. Papež František si sympatie přítomných získal téměř okamžitě. Jeho první kroky dojem rázného a zároveň skromného muže potvrzují.

Jak prozradil Lombardi, pro nově zvoleného papeže bylo na cestu ze sixtinské kaple do domu svaté Marty, kde bydleli kardinálové během konkláve a kde je také apartmá pro nového papeže, připraveno zvláštní auto. Papež František ho ale odmítl a vrátil se společně s ostatními kardinály. Svou rozhodnost ukázal hned v první den pontifikátu. S první z tradičních návštěv římských bazilik neotálel. Do baziliky Panny Marie Sněžné se vydal hned po ránu. Jel autem vatikánské gendamerie bez eskort, stavil se pro zavazadla v koleji, kde bydlel před konkláve a zaplatil účet.

Už včera večer také odpověděl na jednu z otázek, kterou si kladli mnozí po té, co jeho předchůdce rezignoval. Jaký bude vztah nového papeže a papeže emeritního? Papež František Benedikta XVI. zmínil hned v úvodu svého prvního vystoupení na balkonu svatopetrské baziliky. Po větách na uvítanou s římskou diecézí, které je nyní biskupem, požádal lid o modlitbu za svého předchůdce. A hned večer mu také telefonoval do Castel Gandolfa a podle vatikánského mluvčího je také pravděpodobné, že se tam za ním vydá na návštěvu. A když nějaká roztržka vzhledem k povaze Benedikta XVI. nebyla nikdy zvlášť pravděpodobná, nyní
evidentně nehrozí vůbec.

Z životopisu nového papeže stojí za povšimnutí jedna věc. V Argentině měl na starosti katolické věřící východních obřadů. U nás z nich známe především řecko-katolíky. Kolébku katolických církví východních ritů najdeme, jak naznačuje název na východě. Přesněji na Blízkém východě. Maronitská, syrská, arménská nebo koptská katolická církev jsou třeba v Egyptě, v Sýrii, Libanonu nebo Izraeli. Tak bude zajímavé sledovat, jak blízkost papeže Františka východním ritům ovlivní vztahy Vatikánu a blízkovýchodních zemí, potažmo situaci tamních křesťanů.

autor: Markéta Šindelářová
Spustit audio