Mark Zuckerberg je o krok blíže tomu, aby se stal nejbohatším mužem planety

23. červenec 2015

Zakladatel Facebooku se opět posunul na miliardářském žebříčku agentury Bloomberg. Momentálně je na devátém místě, z něhož sesadil zakladatele sítě IKEA Ingvara Kamprada. Mark Zuckerberg má dnes 43,1 miliardy dolarů a jen letos svůj majetek zvýšil o 8,6 miliardy. Akcie Facebooku tento týden dosáhly rekordní ceny téměř sto dolarů, ovšem příští týden se podle agentury čeká opět určitý pokles.

Zisk Facebooku generuje především internetová videoreklama, ale i aplikace Instagram pro sdílení fotografií. Jen letos vzrostly akcie o pětadvacet procent, přičemž od vstupu na burzu před třemi lety to je už 160 procent. Tržní hodnota Facebooku dnes představuje 275 miliard dolarů.

Devětaosmdesátiletý Kamprad naopak letos přišel o 2,8 miliardy dolarů a jeho majetek se ustálil na 42,2 miliardy. Zuckerberga momentálně dělí jen 300 milionů dolarů od zakladatele společnosti Oracle Larryho Ellisona. Sedmý je zakladatel Amazonu Jeff Bezos s 43,5 miliardy dolarů.

Na nejbohatšího muže planety, zakladatele Microsoftu Billa Gatese má však Zuckerberg ještě co dohánět – jeho majetek se odhaduje na 85,2 miliardy dolarů. Na druhém místě je španělský majitel Inditexu Amancio Ortega se 70,8 miliardy dolarů, a na třetím investor Warren Buffett s 67,6 miliardy. Nejvýše postavenou ženou na žebříčku Bloombergu je s devětatřiceti miliardami Christy Waltonová, vdova po zakladateli Wal-Martu.

Zuckerberg začal v roce 2002 studovat Harvardovu univerzitu, ale nedokončil ji kvůli nesplnění studentských povinností. 4. února 2004 zahájil ze svého pokoje na koleji činnost Facebooku. Původní zdrojový kód podle svých slov napsal za necelé dva týdny, připomíná Bloomberg.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio