Marek Hudema: Závazky z Glasgow se dodržovat budou

13. listopad 2021

Tlachárna. Tak označili mezinárodní klimatickou konferenci ve skotském Glasgow její kritici. Jedním z jejich argumentů je to, že sice došlo k několika mezinárodním závazkům ohledně ochrany přírody a snižování emisí, ale stejně je nikdo nebude dodržovat.

Jde o sliby, které jsou nevynutitelné, a tak na ně brzy jednotlivé státy zapomenou. Není nikdo, kdo by nad nimi stál a nutil je k jejich dodržování.

Čtěte také

Něco na tom je. Porušovat dohody, když je jejich porušování výhodné, je cestou k maximalizaci zisku. Státy jsou navíc vlastními suverény, takže jim za porušení dohod nehrozí postih. Podle této teorie, označované někdy jako realistická, proto fungují jen smlouvy a dohody, kde je někdo silnější než ostatní a bude je vynucovat třeba násilím.

Přesto vidíme velké mezinárodní dohody, které, i když s problémy, fungují. A není tu nikdo, kdo by je vynucoval silou. Jde třeba o Světovou obchodní organizaci, kde je přes 160 zemí včetně Spojených států, Číny a Ruska, nebo o Montrealský protokol, který zakázal používání freonů, protože ničily ozónovou vrstvu Země.

Jak je důležitá důvěryhodnost

Čtěte také

Jak je to možné? Důvodem je zřejmě to, že jednotlivé státy chtějí spolupracovat opakovaně. Jenže když je někdo za podvodníka, ostatní se s ním pak už nechtějí domlouvat, protože mu nevěří. Vede to k dodržování smluv, i když jsou nevynutitelné. Méně je přitom samozřejmě dodržují země, které se do jisté míry chtějí izolovat od ostatních. Například Rusko nebo postupně Čína.

Co z toho plyne pro závazky z Glasgow? Dodržování těchto slibů, ať už jde o konec kácení lesů, nebo o omezení vypouštění skleníkových plynů, je prostřednictvím družic docela dobře kontrolovatelné.

Marek Hudema

Zároveň země, které je uzavřely, většinou chtějí spolupracovat s ostatními. Proto je pro ně důležitá důvěryhodnost. Z toho plyne, že se část závazků z Glasgow bude dodržovat. Systém dobrovolných závazků k ochraně planety může opravdu fungovat.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio