Marek Hudema: Glasgow – závazek k zastavení odlesňování do roku 2030 není průlom

3. listopad 2021

Jako velké vítězství bylo na klimatickém summitu ve skotském Glasgow ohlášeno, že se světoví lídři zavázali k zastavení odlesňování do roku 2030. Jenže je to skutečný průlom? Nejspíš ne, a to hned z několika důvodů.

Zaprvé vůbec není jisté, zda něco takového hodlají všechny země dodržet. Pěknou ilustrací je Brazílie, na jejímž území leží podstatná část amazonského pralesa, tedy ekosystému, který se může brzy zhroutit právě kvůli odlesňování.

Čtěte také

Brazilský prezident Jair Bolsonaro se k zastavení odlesňování přihlásil už na jaře, a pak osekal rozpočet úřadů, které mají dohlížet na zachování pralesa. Navíc stejný závazek zabránit odlesňování tu byl už v roce 2014. Podle něj mělo odlesňování skončit v roce 2020, ale kácí se vesele dál.

Zadruhé zabránit odlesňování nestačí. Je důležité se také o lesy řádně starat a není zcela jasné, zda i na toto se vztahuje přijatá deklarace. Hezkým příkladem může být opět Amazonie. Její prales „funguje“ jen ve velkých celcích.

Chránit a vysazovat

Chránit oddělené části pralesa má malý, nebo skoro žádný smysl. Hospodářské lesy či lesy pozměněné člověkem zase potřebují jiný typ péče. Třeba výsadbu nových odolných stromů, aby les nezničili paraziti a choroby.

Čtěte také

Jinak je tu rychle místo pohlcovače skleníkových plynů mrtvý les, který naopak produkuje oxidu uhličitý.

Od přijaté deklarace k využití lesů jako nástroje proti globálnímu oteplování vede zkrátka ještě dlouhá cesta. Nestačí jen zastavit odlesňování, ale spíše je třeba začít znovu zalesňovat. Na což sice deklarace pamatuje, ale politici si to podle svých projevů v Glasgow k srdci moc neberou.

Marek Hudema

Navíc nestačí ani znovuzalesňování. Je třeba také zvážit, kde lesy chránit, a vysazovat nové tak, aby to bylo co nejúčinnější. Protože, jak zjistili vědci, existují lesy, které skvěle pohlcují skleníkové plyny, ale zároveň tu jsou i lesy, které přispívají k oteplování planety.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio