Marek Hudema: Rozvolnění unijních pravidel pro výši schodků a dluhů přinese jen vyšší inflaci

26. květen 2022

Utrácet se bude dál. Zhruba tak se dá popsat nedávný návrh Evropské komise, aby se dál prodloužilo rozvolnění unijních pravidel pro výši schodků a zadlužení jednotlivých zemí. Až do roku 2024 přestávají platit pravidla Paktu růstu a stability, podle kterých by neměly mít zejména země eurozóny státní dluh vyšší než 60 procent jejich HDP a schodek veřejných rozpočtů měl být pod třemi procenty HDP.

Dosud bylo rozvolnění rozpočtových pravidel zdůvodňováno pandemií covidu-19. Nyní jsou důvody válka na Ukrajině a energetická krize. Samozřejmě, obojí tlačí evropské státy k vyšším výdajům a vidíme to i u nás.

Čtěte také

Vláda vynakládá značné prostředky na pomoc ukrajinským uprchlíkům a zároveň hledá cesty, jak pomoci lidem s vysokými účty za energie. Podle Evropské komise to lze dělat i na dluh.

Jenže vysoké schodky a růst zadlužení znamenají vlastně většinou svým způsobem vypouštění dalších peněz do oběhu. Tudíž podporují už i tak historicky rekordně vysokou inflaci. Přesně tu inflaci, kterou si politici a hlavně centrální bankéři, včetně těch z Evropské unie, přejí výrazně snížit.

Zvýšená poptávka a zvýšení cen

Čtěte také

Ostatně, snížení inflace chce i Evropské komise. Proto tvrdí, že další státní výdaje a zadlužování k vyšším cenám nepovedou a státní pomoc lidem s vysokými účty za energie podle ní dokonce sníží inflaci. V představách Komise totiž lidé, kteří dostanou státní pomoc, už nebudou žádat zvýšení platu a nebudou tak přispívat k růstu cen a tedy k inflaci.

V praxi to ale zřejmě bude jinak. Za prvé, ne všichni se asi kvůli státní sociální dávce vzdají zvýšení mzdy, zvláště pokud si ho mohou vyjednat. A za druhé, pokud lidé dostanou víc peněz, a je lhostejno jestli prostřednictvím dávek nebo mezd, mohou a budou víc utrácet.

Marek Hudema

Obchodníci v přehřáté ekonomice pak využijí této zvýšené poptávky ke zvýšení cen včetně zvýšení cen energií a lidé začnou žádat zvýšení stání pomoci. Inflace se tím tak zvýší, jen trochu jinou cestou, než obvykle.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio