Marek Hudema: Jak Západ pomáhá Ukrajině

14. leden 2023

Západní podpora Ukrajině by se dala popsat jako historie pukajících červených linií. Tedy milníků, za které prý už nelze jít, aby Rusko válku příliš neeskalovalo a nebylo v pokušení do ní zatáhnout Západ. Brzo bude asi pokořen další z nich.

Po tom, co zmizela postupně neochota posílat na Ukrajinu těžkou techniku vyrobenou v bývalém sovětském bloku, moderní západní dělostřelectvo, americké protiraketové systémy Patriot, a nakonec i západní obrněné transportéry, přichází na řadu moderní tanky.

Čtěte také

V Evropě se vytváří koalice zemí, která chce poslat na Ukrajinu západní takzvané hlavní bojové tanky. Celý proces ale blokuje Německo. Jak je to možné?

Jde o to, že většina západních tanků používaných evropskými vládami, které by je byly ochotny poslat na Ukrajinu, jsou v Německu vyrobené stroje Leopard 2. Jejich vlastníci proto potřebují k jejich vývozu na Ukrajinu od německé vlády povolení. Německý kabinet ale váhá právě z obav ze zatažení NATO do konfliktu na Ukrajině. V Německu není dodávka tanků na Ukrajinu populární.

Tanky Challenger

Čtěte také

Přitom by vůbec nemuselo jít o tanky německé armády. V Evropě provozuje zhruba dva tisíce Leopardů přes 10 armád. Podle odhadů expertů by zhruba deset procent z nich mohlo být relativně rychle darováno Ukrajině. Navíc tyto tanky používají západní munici, které je dost. Na rozdíl od té vyrobené podle sovětských standardů. Ta Kyjevu už dochází a je obtížné ji doplnit.

Postrčit Německo k povolení vývozu Leopardů by mohl nejen tlak Polska, Francie a Španělska. Velké slovo může mít také Británie. Německý kancléř Olaf Scholz ve snaze vyhnout se zaslání tanků prohlásil, že do toho „nepůjde Německo samo“. V domnění, že nikdo jiný tanky nepošle. Jenže nedávno se objevila zpráva, že Velká Británie pošle na Ukrajinu zhruba desítku svých tanků Challenger.

Marek Hudema

Výsledek britské dodávky nezmění poměr sil na bojišti, ale nakonec spolu s politickým tlakem donutí Německo dát zelenou k exportu Leopardů. A to už může Ukrajině pomoci. Ne vytlačit Rusy z ukrajinského území, na to bude Leopardů příliš málo. Dají se ale použít na protiútok, a tím zpomalit očekávanou ruskou ofenzivu. Kreml to sice rozzuří, ale určitě ne natolik, aby dal pokyn k útoku na země NATO. Ostatně, k vytlačení Ruska z celé Ukrajiny je západní pomoc Kyjevu stále nedostatečná.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio