Malá pumpička pro velkou kočku

3. září 2009

Malé zařízení může přinést velkou úlevu jedněm z nejobtížnějších zvířecích pacientů - velkým kočkám.

Poskytnout úlevu od pooperační bolesti domácím kočkám je relativně snadné. V případě velkých kočkovitých šelem chovaných v zajetí to představuje komplikovaný problém. Podávání injekcí je náročné a pro zvíře stresující. Tygři, lvi a jejich příbuzní při bolestech přestávají žrát, takže "podstrčit" jim analgetika do oblíbené pochoutky nelze. Pokusy s transdermálními náplastmi, ze kterých se lék postupně uvolňuje, se také nesetkaly s úspěchem, protože kočka si náplast obvykle strhne hned, jak se probere z narkózy.

Tým veterinářů z Wildlife Conservation Society a Univerzity Tennessee teď ale na dvojici levhartů úspěšně vyzkoušel novou metodu: osmotickou pumpu, která se už během operace umístí pod kůži zvířete. Celé zařízení může být dlouhé od 1,5 do 5 centimetrů. Lék je uzavřen v kapsli s polopropustnou membránou, kterou do kapsle proniká krevní plasma. Léčivo je pak vytlačováno malým otvorem na vrcholku kapsle. Pumpa může uvolňovat léčivo do krve celé týdny a k jejímu odstranění stačí jednorázový odchyt a znehybnění zvířete.

Výsledky studie popisuje článek v časopise American Journal of Veterinary Reserch.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.