Make-up plný olova chránil oči Egypťanů

12. leden 2010

Staří Egypťané do svých líčidel přidávali jedovaté soli olova a věřili, že je olovo uchrání před očními chorobami. Podle nové studie mohli mít pravdu.

Sloučeniny olova jsou toxické a dlouhodobý kontakt s nimi může u člověka vyvolat potrat a selhávání ledvin. Navzdory tomu staří Egypťané záměrně přidávali olovo do líčidel, kterými si malovali nápadné oční linky. Dokazuje to studie francouzských vědců, kteří studovali chemické složení kolekce egyptských líčidel z muzea v Louvru. Zjistili, že oční linky obsahují dva typy sloučenin olova, které se v přírodě nevyskytují - což znamená, že je Egypťané museli komplikovaně vyrábět. Podle historických pramenů byla důvodem víra, že olovo v líčidlech chrání před nemocemi.

Vědce zajímalo, jestli tyto sloučeniny skutečně mají nějaké účinky, které by převážily nad rizikem jejich toxicity. Experimenty s kulturami lidských kožních buněk keratinocytů ukázaly, že sloučeniny olova buňky buňky stresují a vyvolávají obranné reakce. Během nich kromě dalších látek vzniká také oxid dusnatý, který má antibakteriální účinky. Líčidla tedy svého majitele mohla chránit tím, že buňky kolem očí neustále stimulovala k produkci látky, která hubí bakterie vyvolávající záněty a choroby očí. Další možností je, že olovo přímo stimulovalo imunitní buňky v očním víčku.

Logo

Strategie "olovnatého mejkapu" mohla být pro staré Egypťany, kteří se denně potýkali s různými infekcemi a nedosahovali vysokého věku, výhodná. U moderních lidí by ale dlouhodobá kumulace olova v organismu vedla k závažným zdravotním problémům, které by antibakteriální účinky dalece převážily.

Zdroj: Science NOW

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio