Lžu - tedy jsem

24. říjen 2005

Jako jsme to mohli prožít již mnohokrát v novodobě historii naší země, když se objeví nějaký problém, vždy nakonec dospějeme k výměně argumentů, které jsou na hony vzdáleny samotnému jádru prolému.

0:00
/
0:00

V těchto chvílích, jak se zdá, nejde o to, že stát nemá ministra (či ministryni) zdravotnictví, nýbrž o to, kdo víc komu lže.

Nejnověji obvinil Hrad, prostřednictvím tiskového mluvčího Petra Hájka premiéra Jiřího Paroubka z toho, že svého času oklamal prezidenta státu nepravdivým čestným prohlášením. Paroubek měl před svým loňským jmenováním do funkce ministra pro místní rozvoj odevzdat prezidentské kanceláři čestné prohlášení, v němž uvedl, že nevykonává žádnou činnost nebo funkci, která by byla v rozporu se zákonem o střetu zájmů.

V souvislosti s tahanicemi o jmenování Davida Ratha ministrem zdravotnictví, ve kterých jde hodně o to, zda se má šéf Lékařské komory vzdát předem, ještě před jmenováním, všeho možného, aby se tak vyhnul podezření ze střetu zájmů, premiér Paroubek, nejspíš ve snaze nějak problém zjednodušit, prohlásil, že byl loni při jmenování ministrem rovněž ve střetu zájmů.

Inu, hradní mluvčí se tohoto Paroubkova přirovnání chytil a parvil, že Paroubek uvedl prezidenta republiky v omyl a ministrem byl jmenován na základě uvedení nepravdivých skutečností.

Nechme stranou, že zveřejněné nepravosti podobného kalibru by ve slušných zemích znamenaly nejspíš okamžitý konec kariéry libovolného politika či vládního činitele. V sousedním Německu, a to mě napadá jen tak namátkou, vyletěl svého ministr ze své funkce "jen" za to, že se na hlavičkovém papíře jím vedeného ministerstva dopisem přimlouval za nějakou soukromou firmu. To je, podle mého, cosi, co jako přestupek ve smyslu střetu zájmů leží daleko pod rozlišovacími schopnostmi domácích politiků i úředníků.

Spor o Ratha se z roviny odborné velice snadno posunul do roviny osobních osočování, které mají zřejmě posloužit dlouhodobějším politickým cílům v souvislosti s blížícími se parlamentními volbami.

Mám ale za to, že poslouží, jako obvykle, jen zvýšení míry znechucení veřejnosti místní politikou, přičemž ono znechucení se už stalo normálním nastavením normálního smrtelníka vůči mocipanstvu, které se ani v nejmenším nesnaží nějak tuto, jinak negativně chápanou vzájemnou vazbu, pozměnit ve svůj prospěch.

K problému pana Ratha, který mezitím už přislíbil hory doly, respektive zastavení svých podnikatelských aktivit, jakož i pozastavení funkce prezidenta Lékařské komory v případě jmenování ministrem zdravotnictví, nyní mluvčí prezidenta jaksi přihodil ještě zpochybnění morální integrity premiéra.

To je tedy výborné, jsme opět tam, kde už to známe. Z problematiky řízení jednoho hroutícího se resortu se stává (přirozeně, že neřešitelný) problém prolhanosti či neprolhanosti jednotlivých představitelů hlavních pilířů ústavnosti republiky. Přitom ten původní zádrhel kolem jmenování nového ministra, alespoň jak to chápu, není až tak strašně nerozmotatelný.

David Rath, jestli mě neklame paměť, už pěkných pár dnů říká, že se - zcela dle litery příslušného zákona - vzdá takových aktivit, které by ho vrhaly do tzv. střetu zájmů, a tak učiní (jak doslova stojí v té liteře zákona) ihned po jmenování ministrem. Ovšem nyní, jak se zdá, se celý spor vede o ta dvě písmena, o ono "po". Prezident republiky totiž chce, aby se Rath vzdal "před". Tady musí dojít ke křachnutí.

Rath a zákon říkají, že se stačí vzdát "po"... Ani se mi nechce tohle slovíčkaření dotáhnout do po-myslného konce v tom smyslu, že k čemu všemu tohle hraní se slovy a s časy, je.... A čas běží, a běží a kdepak, že jsou ty minulé starosti o všechny možné střety zájmů politiků, které nikdo nikdy pořádně nevysvětlil, včetně jednoho z těch posledních a z přehledem nejpříhodnějšího, - totiž toho minulé paní ministryně zdravotnictví s jejím synkem v manažerské funkci farmaceutického koncernu.

Takže jinými slovy - opravdu tady jde o nějaký střet zájmů? Kdyby ano, tak se přimlouvám o stejný metr od nynějška na všechny! A jsem hluboce přesvědčen, že když se ten stejný metr uplatní, tak do týdne se v téhle zemi zastaví činnost celé státní správy a ústavních institucí....

autor: Martin Schulz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.