Lukáš Jelínek: TOP 09 prochází složitým obdobím

5. duben 2016

Na kozáky z TOP 09 přišla bída. Neprojevuje se jen stále nízkými volebními preferencemi, ale také odchody politiků, o jejichž zručnosti netřeba mít pochyb.

Nedávno si svých pět švestek sbalil poslanec Karel Tureček, který – dokud nepřešel s Miroslavem Kalousek do topky – býval renomovaným lidovcem, dokonce dvojnásobným ministerským náměstkem. Ve Sněmovně si poslanec Tureček přesedl do klubu ANO.

Minulý týden TOP 09 opustil další ze zakládajících členů, její bývalý místopředseda Pavol Lukša. Tento letitý starosta obce Čeladná, jež je považována za jednu z nejluxusnějších beskydských adres, má rovněž dlouhou zkušenost z KDU-ČSL. Svého druha Kalouska, který nyní nemá pro Lukšu pěkné slovo, kdysi rovněž následoval takřka bez řečí.

Tureček dnes topce vyčítá nedostatečný prostor pro středové názory a Lukša si zase stěžuje na posedlost Andrejem Babišem. První výtku zvenčí posoudíme obtížně, byť je přirozené, že postupné stahování se Karla Schwarzenberga z vrcholové politiky musí mít své důsledky.

Čtěte také

Problém s politikou zvanou „antibabiš“ je ale reálný. Obsáhne od pochopitelného tepání střetů zájmů, jež se šéfa ANO týkají, až po tyjátr při bránění přijetí zákona o elektronické evidenci tržeb.

V souvislosti s Lukšou se ale také hovoří o jeho odlišném pohledu na migrační krizi. Ta naprosto logicky ubírá TOP 09 sympatie. Voliči více naslouchají šiřitelům apokalyptických vizí, anebo frajerům slibujícím, že nás všechny zachrání. Dvakrát populární nejsou ani proevropské postoje Kalouskovy strany.

Pavol Lukša za TOP 09 ve volební diskuzi s Martinem Veselovským v budově Českého rozhlasu v Ostravě dne 20.5.2010

V případě pánů Turečka a Lukši ale můžeme uvažovat též o jisté předvídavosti, instinktu politiků odkojených pružnými a flexibilními lidovci. Co když jejich úprk je přesným situačním odhadem, že to s TOP 09 půjde už jenom z kopce?

Kdo ostatně sledoval předsedu Kalouska, jak odhodlaně na Pražském hradě třímá tibetskou vlajku a dožaduje se prolomení bezpečnostních koridorů, musel si uvědomit, že pro tohoto lídra znamená mnohem víc gesto, klidně i přestřelené, než nějaká drobná politická práce. Tím se koneckonců podobá i dalšímu svému oblíbenému terči – prezidentovi Zemanovi.

Čtěte také

Obzvlášť pokořující by pro Kalouska bylo, kdyby mu k babišovcům nepřecházeli jen voliči, ale i vlivní členové jako Karel Tureček. Přestože se v minulosti dopustila řady politických hříchů, takto krutou smrt by si TOP 09 nezasloužila.

Už jen proto, že má odvahu jít tu a tam proti větru a víc než na podléhání názoru okolí dá na vlastní úsudek. Jen by neměla přehrávat nebo příliš taktizovat. Druhou zmíněnou činnost provozuje, když například nabízí sociální demokracii a KDU-ČSL podporu menšinové vlády, pokud se stávající koaliční partneři zbaví ANO.

Markéta Adamová,TOP 09

Je otázka, jak těmto politickým hrátkám rozumí voliči TOP 09. V případě těch sociálně-demokratických ovšem zhusta slýcháme na Kalouskovu adresu nelichotivé výrazy, které si vykoledoval již v pravicových kabinetech. Z tohoto hlediska jakýmikoli předčasnými námluvami jen zbytečně plýtvá slovy. Copak exministr financí nemá věcně hlubší agendu k řešení?

Za TOP 09 sice stále častěji vystupují mladí kultivovaní politici jako Markéta Adamová, Martin Plíšek nebo Marek Ženíšek, ovšem pozornost na sebe strhává Miroslav Kalousek. Pokud se on sám nezklidní a nevezme si k srdci čerstvý slogan svého týmu „Silou rozumu“, bude členy a příznivce topky dál zastiňovat one-man show, nebezpečně se blížící té, kterou v protilehlém rohu předvádí Andrej Babiš.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio