Lukáš Jelínek: S Fialou Babiš společnou řeč nenalezne, navíc si za soupeře vybral Piráty

6. červen 2023

Dva dny poté, co si je povolal na kobereček prezident Petr Pavel, se předseda vlády a lídr opozice utkali před televizními kamerami. Kdo čekal, že přijdou zklidnění a konstruktivně naladění, byl vedle jak ta jedle. Došlo na tradiční šermování, kdo za co může, na účelově používané grafy, na obviňování ze lží i na hloupé vtipy hraničící s urážkami.

Premiér Petr Fiala se jen obtížně přizpůsoboval komunikačním kódům šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Dost možná to souvisí s tím, že jako akademik je zvyklý na přesné formulování, k němuž má Babišův chaotický styl na hony daleko.

Čtěte také

Když se Babiš chtěl pochlubit, že i on je na straně Ukrajinců, tvrdil, že pomohl Čečencům, aby se pak rychle opravil a správně uvedl Volyňské Čechy. Nejednalo se jen o přeřeknutí, které se může přihodit každému. Babiš nezná hodnotu slov, proto semele, co mu slina na jazyk přinese, a správností sdělovaných informací se nezabývá, natož aby šel do detailu.

Pro politickou diskusi je Babiš příliš rychle se pohybujícím terčem. A tak si na něm Fiala zchladil žáhu aspoň coby na jednom z největších producentů drahých potravin, jenže ani to nebylo fér. Správně měli poměřovat programy a výkony svých stran a občanům vysvětlovat svoje počínání ať už ve vládě, nebo v paralyzované Sněmovně. Místo toho jsme byli svědky hned několika bizarních momentů.

Silácká gesta a taktické kejkle

Čtěte také

Copak je v civilizované zemi na prahu 21. století normální, aby se vůdci vlády a opozice předháněli v tom, kdo je méně zelený?

Uvědomil si Babiš, že když doporučuje vyměnit Zbyňka Stanjuru za Jana Skopečka, tlačí na ministerstvo financí ostře řezaného politika, jehož kroky by byly ještě drsnější a například z pohledu odborů asociálnější?

A co měly znamenat Babišovy krasobruslařské kreace, když došlo na česko-americkou obrannou smlouvu? Četl ji, nebo nečetl? To nám nesdělil, hlavně ale opakoval, jakou pochybnost nad ní kde zaslechl. No bodejť, když hodlá podchytit i ty voliče, kteří mají problém i s běžnými spojeneckými závazky Česka v NATO a Evropské unii.

Čtěte také

Předseda ANO má ale pravdu v tom, že o tomto i dalších důležitých tématech musí koalice s opozicí debatovat v Parlamentu. Ten má Fialova vláda za pouhý průtokový ohřívač, jímž se snaží prohnat co nejvíc legislativních norem, aniž by poskytla dostatek času na otevřený dialog, který by mohl zaujmout i veřejnost.

Vrcholem tragikomického duelu bylo ovšem Babišovo opakované obviňování Fialy, že je ve vládě pod vlivem Pirátů s komunistickými sklony. Pokusme se Babišovu optiku zpřehlednit. Státnickými schopnostmi Petra Fialy pohrdá, raději by jej poslal do Bruselu a vystřídal pragmatičtějšími figurami z ODS. Zároveň si za stěžejní soupeře vybral Piráty. S nimi se může snáze přít o evropskou integraci a vést kulturní války. To je pro něj pohodlnější než odpovídat, jak by hnutí ANO reagovalo na propad ekonomiky, na němž nese podíl.

Lukáš Jelínek

Kdyby se nadto Babišovi podařilo nahradit dávný pravo-levý spor střetem konzervativců a tradicionalistů s liberály a progresivisty, rozšířil by se koaliční potenciál hnutí ANO, a to i o občanské demokraty. Proto útočí ne na stranu, ale jmenovitě na Fialu se Stanjurou. Naopak u Pirátů by si nevzal suchou kůrku od nikoho.

Nezdá se, že by tolik vyhlížená diskuse mezi ministerským předsedou a předákem opozice něco voličům objasnila. Spíš jen dokreslila rozbitost české politiky, v níž není nouze o silácká gesta ani taktické kejkle, zato odpovědná a dlouhodobě přínosná řešení aby jeden pohledal.

Autor je politický analytik

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.