Lucy nebyla jediná

29. březen 2012
Monitor

Před 3,4 miliony let žili v Etiopii bok po boku dva různí předchůdci člověka a každý z nich se pohyboval jiným způsobem. Naznačuje to nový fosilní nález.

Částečně zachovalé chodidlo hominida pochází z oblasti Etiopie, které místní lidé říkají Burtele. Je staré 3,4 miliony let a podle našich dosavadních znalostí by tedy mělo patřit australopitékovi druhu Australopithecus afarensis, do kterého patřila slavná Lucy. Anatomie však australopitékům vůbec neodpovídá. Vědecký tým tak došel k závěru, že chodidlo patřilo dosud neznámému předchůdci člověka, který žil bok po boku s Lucy a jejími příbuznými.

To však není jediné překvapení. Lucy chodila vzpřímeně po dvou končetinách a zdržovala se téměř výhradně na zemi. Její nově objevení současníci však měli chodidla, která se hodila k pohybu na stromech, takže na zemi museli být dost neobratní. Zatímco Lucy měla palec položený souběžně s ostatními prsty, neznámý hominid jej měl v opozici k ostatním prstům. V tom se podobal o jeden milion let staršímu ardipitékovi Ardipithecus ramidus („Ardi“), který by mohl být nejstarším známým předkem člověka.

<p><iframe width="610" height="340" src="https://www.youtube.com/embed/NxZSxhKvwQA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Z neznámého současníka australopitéků se dosud nenašla lebka ani zuby, takže jeho zařazení je zatím nejasné. Okolní nálezy ryb, želv a krokodýlů stejně jako chemické složení sedimentů z místa nálezu však naznačují, že žil v mozaikovitém prostředí s říčními toky a lesy.

<p><iframe width="610" height="340" src="https://www.youtube.com/embed/mZ6v5ilOqec" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Zdroj: ScienceDaily, Nature

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.