Lucie Priknerová: Rand Paul - budoucnost Republikánské strany?

23. březen 2013

Ve Spojených státech se konal každoroční meeting Republikánské strany Conservative Political Action Conference (CPAC). A tentokrát šlo o opravdu důležitý moment, který měl být dělicí čárou za neúspěchy, s nimiž se republikáni poslední léta potýkají. Jaká je momentální nálada uvnitř strany naznačuje předběžné slaměné hlasování o tom, kdo by měl stát v jejím čele v době voleb v roce 2016. V něm zvítězil s 25 procenty hlasů senátor za stát Kentucky Rand Paul. Tento krajně konzervativní politik a syn zkušeného libertariánského politika Rona Paula má dobré vyhlídky. Není totiž spjatý s úpadkem strany posledních let. Stojí jakoby mimo mainstream této struktury a dosud se ani nesnažil na sebe výrazněji upozorňovat.

Minulý rok vyhrál hlasování Mitt Romney, takže by se tak mohlo zdát, že Marco Rubio a Rand Paul začínají nabírat na popularitě. Je ale nutné nepodceňovat ani ostatní kandidáty např. guvernéra New Jersey Chrise Christieho, který získal pouhých 7 procent hlasů nebo guvernéra Floridy Jeba Bushe. Ten dobře ví, jak je ošidné vést kandidátku hned od počátku a záměrně požádal o vyškrtnutí z tohoto hlasování. Do roku 2016 se totiž vítězovy plány mohou stát natolik známé a kritizované, že už není možnost přijít s ničím novým a zaujmout voliče během primárek. Přesto má Rand Paul šanci zazářit a dostat se do většího mediálního povědomí. To, jestli si vytvoří drtivý náskok, se ale ukáže přinejmenším až těsně před volbami.

Rand Paul se snaží přímo Rubiovi konkurovat, když uvedl, že je naprosto nutné získat hispánské voliče na svou stranu. Paul pak ještě dodal:“...jinak se budeme muset smířit s permanentní menšinovou pozicí“. Navrhuje, aby imigranti bez dokumentů dostali povolení k pobytu, což je nový široce sdílený postoj uvnitř strany. Podporu Paulovu plánu už vyjádřili např. kongresman za Idaho Raul Labrador nebo John McCain. A jako bonus - Paulův plán také v rozporu s Obamovou snahou otevřít těmto imigrantům cestu k americkému občanství. Je však zajímavé, že Paulova iniciativa se dá interpretovat i jako liberalizace konzervatismu shora a postupné popouštění otěží, aby se do republikánského tábora přihrnuly další hlasy. I přes velkou konkurenci, Paulova snaha stát se středem strany může nakonec vyjít, protože kromě imigračního plánu chce také prosadit přísnější ostrahu hranic nebo celkově úspory ve výši 4 biliony dolarů a neustále doprovází svoje působení konzervativní rétorikou, navíc má podporu Tea Party. Je tedy přijatelný pro široké spektrum konzervativních republikánů i konzervativnějších hispánských voličů. Zda se novým předobrazem většinového Američana stane místo kovboje-protestanta katolický dělník, který překročil Rio Grande a dostal od konzervativců dokumenty, aby se sám stal konzervativcem a zastáncem „nového pojetí tradiční Ameriky“ se ukáže až v následujících letech.

Spustit audio