Luboš Palata: Ukrajina - je čas začít vyjednávat kompromis

9. prosinec 2013

Statisíce lidí, kteří se v neděli sešly na kyjevském náměstí Nezávislosti a v přilehlých ulicích daly ukrajinské vládě premiéra Mykoly Azarova a prezidenta Viktora Janukovyče najevo, že nemohou čekat na to, že by demonstrace ve stále mrazivějším počasí prostě samy od sebe vyhasly. Ukázaly, že vůle Ukrajinců po tom, aby jejich země byla součástí Evropské unie a evropského, západní světa je větší, než by se mohlo na první pohled zdát.

Jde o vyjádření vůle velké části ukrajinského národa, že nepřijme poslední obrat kyjevské vlády ze západního směřování země opět k ruskému východu. Obrat, který dodejme pro úplnost, si Rusko na současném ukrajinském vedení vynutilo vyděračskou hospodářskou politikou a hrozbou zavedení sankcí proti ukrajinskému dovozu na Ukrajinu. Vyděračskou politikou, která Moskvě nemůže jen tak projít, má-li Evropská unie za něco stát.

Poté, co opozice přivedla na kyjevské náměstí a ulice možná milión lidí a zabarikádovala celou vládní čtvrť, je nejvyšší čas, aby vládní moc začala vyjednávat. Přestože před více než týdnem se policejní jednotky dopustily krvavého útoku na pokojné demonstranty, stále ještě se zcela neuzavřela cesta k nějakému kompromisu. Za útok se omluvil premiér Azarov i prezident Viktor Janukovyč, čímž udělali první krok. Ty další musí následovat. Opozice vítězí v ulicích, ale vládní Strana regionů drží jasnou většinu v parlamentu. Vláda může použít proti demonstrantům tisíce policejních těžkooděnců, vyhlásit možná i výjimečný stav, ale tím riskuje jen změnu protestů z nenásilných v násilné, dokonce ještě horší věci. Opozice může dál rozšiřovat blokády vládních budov, paralyzovat stát, ale tím na patové situaci příliš nezmění. Vyvolat generální stávku, která by zemi zcela paralyzovala a donutila moc k úplné kapitulaci, se jí asi nepodaří.

Proto je po neděli nejvyšší čas jednat, sednout si za kulatý stůl a narýsovat nějaké základní obrysy celoukrajinské dohody, dokud ještě něco takového udělat lze. Stranou by neměla zůstat Evropská unie, za níž ty statisíce Ukrajinců v Kyjevě demonstrují, jejíž vlajky vlají na náměstí Nezávislosti a na mnoha dalších místech Kyjeva i Ukrajiny. Je třeba sjednat dohodu podobnou té, která ukončila horkou fázi pomerančové revoluce před devíti lety. Demokracie, za níž lze Ukrajinu stále pokládat, má na takové krize jako je ta současná své řešení. Vytvořit přechodnou vládu a vypsat předčasné parlamentní volby. Totalita ale také, pošle na demonstranty policejní těžkooděnce, nebo tanky. Přes znepokojivé zprávy o počátku rozhánění protestů a obsazování opozičních barikád policií, chci věřit, že se Ukrajina nakonec rozhodne pro ono civilizované demokratické řešení.

Autor je redaktorem LN a MF DNES.

autor: pal
Spustit audio