Lom z biblických dob v Jeruzalémě

24. červenec 2009

V centru Jeruzaléma byl objeven lom, kde se s největší pravděpodobností těžil kámen na stavbu Druhého chrámu. Uvedlo to izraelské ministerstvo pro starověké památky, které cituje deník Jerusalem Post.

Včetně tohoto objevu byly v izraelské metropoli za poslední dva roky odkryty už tři takové kamenolomy. Ten poslední je starý 2030 let a zabírá zhruba desetinu hektaru plochy. Byl nalezen při povinném archeologickém průzkumu před zahájením výstavby obytných domů v ulici Šmuela Haleviho. V lomu se nacházejí obří kamenné kvádry vysoké až dva metry, z jakých král Herodes budoval Druhý chrám i zdi Chrámové hory. Podle vedoucího archeologa Ofera Siona je známo, že Herodes na stavbu potřeboval statisíce kvádrů nejrůznější velikosti, z nichž většina vážila dvě až pět tun. Rozměry nalezených kamenů svědčí o tom, že byly pro stavbu zdí Chrámové hory vhodné.

Podle Siona je nalezený kamenolom součástí dlouhé řady lomů, které se nacházely na celém úbočí od jeruzalémské čtvrti Musrara až k Sanhedrii. Nálezy ukazují, že Herodes začal těžit kámen co nejblíže Chrámové hory a pak se od ní vzdaloval. Největším problémem byla doprava obřích kvádrů. Podle historických pramenů Herodes vycvičil 10.000 mužů, kteří připravovali dopravní cesty a nejrůznějším způsobem stěhovali kvádry na horu - posunováním na rámech z kulatin, které tahali velbloudi, nebo po částech na povozech. Na místě nejnovějšího kamenolomu se našly kovové plíšky, mince a úlomky keramiky, které původ z konce období Druhého chrámu potvrzují.

autor: gzb
Spustit audio