Logo televize ničí plazmové obrazovky

24. leden 2006

Austrálií frčí malý skandál. Na plazmových obrazovkách se objevují následky přílišného sledování jednoho televizního kanálu. Logo televizní stanice začíná být vidět i tehdy, když vůbec není vysíláno.

Samotné vypálení bodů obecně hrozí všude tam, kde se pro zobrazení obrazu používá fosfor. To jsou nejen CRT obrazovky (klasické televize a monitory), ale také barevné plazmové televize. Tam se totiž obraz převádí z ultrafialového spektra do příslušné viditelné části (s použitím RGB schématu).

Australská televizní stanice ABC čelí kritice některých majitelů plazmových obrazovek. Tisková mluvčí to komentovala následovně: "Pro snížení nebezpečí vypálení obrazovky ABC doporučuje divákům vypnout televizi vždy, když se nepoužívá, nebo použít šetřič obrazovky, pokud je k dispozici."

Panasonic jako jeden z největších výrobců také doporučuje, aby se například videohry nezastavovaly pauzou a aby uživatel použil kalibrační DVD pro nastavení plazmové obrazovky.

Ono to nebude až tak horké. Mnoho plazmových obrazovek má proti tomuto nebezpečí vestavěnu ochranu. Navíc si musíme uvědomit jednu hořkou pravdu. Zatímco u nás mrzne až praští a je víc tma než světlo, v Austrálii v této době vrcholí léto s velkým množstvím světla. A právě vnější světlo je důvodem, proč někteří uživatelé kromě jiného nastavují své televize na maximální kontrast a jas. Potom ani vestavěná ochrana nemusí pomoct a stálý obraz se vypálí relativně snadno.

Některé přijímače se chrání tím, že posouvají obraz navzájem o jeden pixel. Tím ochrání proti vypálení některá místa; neochrání se tak ale souvislejší plochy se stejnou barevností. Právě tento neduh může jednou zlomit plazmovým televizním obrazovkám vaz v sílící konkurenci LCD a OLED technologií. Je samozřejmě jen otázkou, kdy to bude.

A rada na závěr? Věnujte stejnou pozornost všem vysílacím kanálům, které máte k dispozici, případně si jejich paletu rozšiřte satelitním přijímačem. Nedávejte jas a kontrast na maximum. A snad ta nejlepší rada na závěr - televizi to moc sluší, i když je vypnutá.

Neodpustím si malou vzpomínku. Před desítkami let neexistovaly počítače v dnešním slova smyslu. Uživateli se říkalo operátor a ten pracoval s monochromatickou obrazovkou. Neříkejme jí černobílá, protože nebyla černobílá. Byla nejčastěji černozelená, později také černooranžová či černožlutá. Operátor často pracoval měsíce a měsíce se stejným formulářem. Po delší době už začal mít nepříjemný pocit, že je zralý na "Chocholouška", tedy do blázince, protože vidí "svůj" formulář i tehdy, když je obrazovka vypnutá. Jenže ono to také nebylo až tak horké - obrazovka měla rámečky formuláře vypálené do sebe. Proto později začaly vznikat funkce či celé aplikace zvané "zhasínač" obrazovky (screensaver). Byly to ony slavné hvězdičky Norton Commanderu, posouvající se blok Novell Netware, ale také neméně slavný trosečník. Přechodem od textového režimu na plně grafický se snížilo riziko zobrazování jedné informace na stejném místě.

A co vy, vidíte na své obrazovce nebo LCD monitoru tlačítko START i tehdy, kdy tam být nemá? A není to vaším duševním stavem? Nebo spíš "zamrzlým" operačním systémem?

autor: Patrik Veselík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.