Lidská expanze v době kamenné

29. červenec 2009

Výsledky genetické studie ukazují, že lidská populace začala expandovat už v době kamenné - tedy ještě předtím, než se rozvinulo zemědělství.

Rekonstrukce načasování a rozsahu změn v lidské populaci je důležitá pro pochopení evoluce druhu Homo sapiens. Na první velkou expanzi lidské populace, ke které v historii došlo, ale panují rozdílné názory. Část odborníků se domnívá, že k ní došlo už ve skupinách lovců-sběračů pozdního pleistocénu a umožnily ji technologické inovace - především ve výrobě kamenných nástrojů - a změny v chování tlup. Jiní vědci se domnívají, že expanzi přinesl rozvoj zemědělství, ke kterému došlo v pozdějším období neolitu.

Tým výzkumníků vedený Michaelem Hammerem z Arizonské univerzity dal dohromady data z genetických studií s archeologickými objevy a došel k závěru, že expanze lidské populace předcházela rozvoji zemědělství. Podle výsledků studie, které dnes zveřejnil PLoS ONE, k expanzi došlo v Africe asi před 40 000 let, tedy na konci doby kamenné. Studie tak podpořila teorii, že populační růst hrál důležitou roli v evoluci lidských kultur.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.