Lidé nakažení koronavirem trpí ztrátou čichu a chuti

23. březen 2020

Mezi méně nápadné příznaky onemocnění COVID-19 pravděpodobně patří ztráta čichu a chuti. Takoví lidé nemoc přenášejí a na infikované může mít horší dopady. Teplé počasí šíření virů zpomalí, ale nezastaví.

O příznacích nemoci nasbírali hodně informací v Jižní Koreji, kde zdravotníci testovali velký počet lidí. Ztrátou čichu trpělo 30 % nakažených pacientů, přitom mnohdy měli jen lehké další příznaky. V Německu změny citlivosti chuti a čichu zaznamenali u dvou třetin nakažených pacientů, tento symptom potvrzuje i velká část pacientů v Číně, Itálii nebo Íránu. 

Dobrovolná izolace takových lidí by podle lékařů mohla pomoci snížit šíření viru. Nirmal Kumar, předseda britské asociace, která sdružuje otorinolaryngology, vyzval lidi, kteří pocítí zmíněné symptomy, aby se raději izolovali. Mezi další méně časté příznaky podle Světové zdravotnické organizace patří průjem a žaludeční nevolnost.

Šíření viru v teplém počasí

Po teplotě vhodné pro šíření viru pátrali vědci z amerického MIT. Podle nich došlo k většině přenosů nového typu koronaviru v oblastech, kde panují teploty od 3 do 17 °C. Země s rovníkovým podnebím a státy na jižní polokouli s teplotami vyššími než 18 °C evidují méně než 6 % případů. 

Čtěte také

Podle spoluautora studie Qasima Bukhariho je rozdíl v rychlosti šíření viru vidět i na srovnání v rámci Evropy a potvrzují ho i rozdíly mezi jednotlivými částmi Spojených států. V Arizoně, Texasu nebo na Floridě, kde je tepleji, se virus šíří pomaleji než ve Washingtonu, New Yorku nebo Coloradu. Tyto závěry potvrdili autoři nejméně dvou dalších vědeckých studií.

Trend je obdobný, jaký epidemiologové znají v případě sezónní chřipky a jiných virů. Otázkou zůstává, jak významně se na šíření koronaviru podílí vlhkost vzduchu, která může být důležitější než teplota. 

Vyčkat do léta nestačí 

Teplejší počasí šíření koronaviru zpomalí, ale nezastaví ho. Jeho přenos může být méně účinný, ale přesto k němu bude docházet. Jedná se o podobný případ, jakým je sezónní chřipka, která se mezi lidmi v omezené míře v létě také šíří. 

Vzorec šíření viru bude jasnější až za několik týdnů, novináři z New York Times dodávají, že v současnosti nikdo nedokáže předpovědět, jestli se po případném letním útlumu virus může vrátit se stejnou intenzitou na podzim.

autoři: Štěpán Sedláček , mrk
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka