Lidé lidem: KLINIKA a VýLetná

25. leden 2015
Za hranou

Iniciativa KLINIKA už několik týdnů otevřeně hovoří o solidaritě, vzájemnosti a potřebě vzniku sociálních center, která tu budou od lidí pro lidi. Získává stovky podporovatelů. Mezitím na Letné funguje pod hlavičkou občanského sdružení OSA2 sportovně společenské centrum VýLetná. Marek Semerád z kolektivu VýLetné a Arnošt Novák, současný tiskový mluvčí Kliniky, mluví spolu s Martinou Malinovou o podobnostech i rozdílech mezi oběma projekty.

V prosinci obsadilo několik lidí objekt bývalé kliniky na Žižkově. Poté, co jej vyklidili a deset dní zde v provizorních podmínkách provozovali kulturně-sociální centrum, je z domu vyhnala policie. Z Kliniky se však během deseti dnů stalo hnutí, které přitáhlo pozornost těch, kteří dříve o problematice chátrajících domů, sociálního vyloučení nebo limitech okrajové kultury nepřemýšleli. Klinice se podařilo dostat do médií pojmy jako solidarita a vyvázání se z tržní logiky.

VýLetná oslaví v únoru rok svojí existence. Marek Semerád uviděl chátrající budovu v televizní reportáži a rozhodl se ji zachránit. Po roce a půl vyjednávání se podařilo otevřít VýLetnou veřejnosti. Na jakých principech funguje a co má společného s Klinikou? Je lepší „zazlobit“ a prokopnout dveře? Může být ilegální jednání legitimní? To a mnohem více si poslechněte v pořadu Za hranou.

autor: Martina Malinová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.