Libor Dvořák: Známe osoby i jména, tvrdí mezinárodní tým, který vyšetřuje pád malajsijského boeingu

14. říjen 2015

„Známe osoby i jména,“ tvrdí mezinárodní vyšetřovací tým na webové stránce nizozemské prokuratury a dodává, že byla zjištěna jména, a dokonce i podoby důležitých figurantů celého případu – tedy přímých vykonavatelů a svědků činu, který ruská strana tak vytrvale popírá a pokud možno se k němu nehlásí.

Zmíněná jména ani fotografie samozřejmě zatím zveřejněny nebyly: Příslušné úřední prohlášení říká, že aby bylo možné spolehlivě určit faktické pachatele zkázy malajsijského letounu, bude třeba získat výpovědi svědků, jenže ty je třeba nejdřív najít, což bude v řadě případů těžké, a pak je přemluvit, aby opravdu svědčili, což bude ještě těžší.

Podle nizozemského vrchního prokurátora Westerbekeho budou výsledky tohoto vyšetřování zveřejněny nejdříve počátkem příštího roku.

I ruské informační portály však už dnes jako o samozřejmosti mluví jak o fotografiích, tak videozáznamech, jež během cesty komplexu BUK z Ruska na Ukrajinu a zase zpátky pořídili prostí Rusové a zveřejnili je prostřednictvím sociálních sítí.

Známa je tedy například podoba řidiče těžké autosoupravy, která raketový komplex přepravovala, a k vidění jsou i tváře lidí, sedících za ovládacím pultem komplexu – pravda, zřejmě nikoli v palebném postavení.

Čtěte také

Ale stejně… Jeden ruský publicista ostatně rovnou vyslovil pochybnost, zda zrovna tihle lidé vůbec ještě žijí…

Reakce ruské strany žádné překvapení nevzbuzuje: Tamní agentura pro letecký provoz Rosaviacija už vyjádřila podezření, zda mezi členy vyšetřovací komise nebyla uzavřena tajná protiruská dohoda.

Zrekonstruovaná přední část trupu letadla Boeing společnosti Malaysia Airlines sestřeleného 17. července 2014.

„Závěry komise nás překvapily a přinutily k úvahám, zda tu právě takováto dohoda náhodou není,“ konstatoval na tiskové konferenci v Moskvě zástupce šéfa agentury Storčevoj.

Připomeňme, že členy komise byli kromě nizozemských expertů zástupci Malajsie, Austrálie a Ukrajiny a podklady dodalo i Rusko.

Jeho představitelé mají ovšem pocit, že byli od bezprostředního vyšetřování tak trochu odstrčeni. A tak ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že nizozemský dokument „vyvolává mnoho otázek“, které zůstaly bez odpovědi.

„Rusko respektuje výsledky vyšetřování, náš názor ale nerespektuje nikdo,“ stěžoval si ve středu Lavrov na půdě Státní dumy.

Pan ministr ovšem jistě chápe, proč ruská strana zůstala prozatím tak trochu stranou.

Ať Rusové chtějí či ne, jsou zbytkem světa v zásadě považováni za přinejmenším potenciální spolupachatele, jimž není radno některé věci prozrazovat – a bude pro ně velmi těžké, ne-li nemožné se tohoto cejchu zbavit.

autor: ldo
Spustit audio