Libor Dvořák: Vladimir Putin odpovídal na otázky občanů, občané u toho nebyli

7. červen 2018

Ruský prezident Vladimir Putin se ve čtvrtek ruské veřejnosti představil v roli moderátora, připraveného v několikahodinovém přímém přenosu reagovat na výběr z téměř dvou milionů dotazů, jež mu občané zaslali během minulých deseti dnů.

Každoroční televizní pořad, který se za posledních téměř 20 let stal pevnou součástí prezidentovy image, se týkal hlavně vnitropolitických témat a životní úrovně Rusů. Oproti minulým letům byl dnes Putin ve studiu jen s dvěma komentátory, tedy bez publika.

Alexandr Mitrofanov: Putin daruje funkce svým věrným a jejich potomkům

Vladimir Putin

Že jsou v nejvyšších ruských státních funkcích tři bývalí členové Putinovy ochranky, to v zemi nikoho nepřekvapí.

V novém formátu rozhodně vázla režie, protože během první z necelých tří hodin stihl prezident zodpovědět jen čtyři přímé dotazy. Zapojení ministrů a státních úředníků do besedy, zahlcené často jejich sebechválou a vřelými projevy loajality, připravilo besedu o bezprostřední atmosféru přímého dialogu.

Putinova debata s lidem byla každopádně poznamenána nervozitou kolem prudkého růstu cen benzinu v Rusku. Prezident, očividně znepokojen stížnostmi, označil situaci za neudržitelnou, odůvodnil ji „chybnou státní regulací“ a slíbil nápravu prostřednictvím připravených vládních rozhodnutí.

Ministr energetiky Alexandr Novak v přímém vstupu slíbil Rusům daňový manévr a zmrazení velkoobchodních cen. Oba pánové možná pustili ze zřetele fakt, že růst cen pohonných hmot je trendem celosvětovým.

Prezident nechtěl být zaskočen

Rusy ovšem zajímaly především problémy se zdravotní péčí, komunálními službami, vzděláváním, důchodovou reformou nebo ochranou životního prostředí. Putin divákům sdělil, že Rusko se pohybuje "naprosto správným směrem", i když připustil, že příznivý hospodářský vývoj nepociťuje nutně každý Rus.

Vladimir Putin odpovídal na otázky občanů

Putin si v dnešní televizní besedě s občany postěžoval na politiku „zadržování“ Ruska, kterou podle něj prosazuje Západ. Řekl, že opakující se obviňování Moskvy je vyvoláno tím, že Rusko se stává konkurentem Západu. Věru odvážné konstatování.

Rusko rozšiřuje tajné vojenské laboratoře. Putin v nich chce získat zázračné zbraně

Vladimir Putin na návštěvě v univerzitě ve Vladivostoku

Vladimir Putin v roce 2012 vylekal americké vojenské experty záhadným slibem, že vyvine nové typy zbraní, aby Rusko vyrovnalo technologickou převahu Západu. Putin tehdy prohlásil, že armády budoucnosti potřebují „zbraně založené na nových fyzikálních principech“ a vycházející z „genetické a psychofyzikální vědy“.

Nicméně ruský prezident soudí, že jednostranné sankce problém jen zhoršují. Tolik některé konkrétní pasáže z dnešního Putinova každoročního televizního zjevení lidu.

A co dodat na závěr? Zaprvé ještě jednou připomeňme, že již šestnáctá televizní talkshow jednoho muže jménem Vladimir Putin se neznámo proč musela obejít bez publika.

Oficiální Kreml k této důležité obměně žádné validní vysvětlení neposkytl. Můžeme se tedy jen dohadovat, že ruský prezident prostě nebyl zvědav na dotazy, byť jistě z důkladně prověřeného publika, které by ho mohly zaskočit.

Libor Dvořák

Nu a zadruhé: Takováto přeopatrnost byla zřejmě zbytečná, protože Putin, ať už o něm soudíme cokoli, se v těchto týdnech a měsících najednou ocitl v situaci, kdy podle domácích i zahraničních komentátorů globální vichry vanou vyloženě do jeho plachet. Poslední schůzky s francouzským prezidentem Macronem i s vrcholnými rakouskými politiky o tom svědčí víc než výmluvně. 

autor: ldo
Spustit audio