Libor Dvořák: V Mariupolu se rozhořely nové boje

13. červen 2014

„Všechny rozhodující opěrné body kontrolujeme,“ prohlásil ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov pár hodin po další silové akci, která začala dnes ve 4:50 místního času a jíž se zúčastnili nejen příslušníci speciálních jednotek ministerstva vnitra, ale i nově vzniklé Národní gardy.

Během dne z Mariupolu přicházely zprávy, podle nichž tyto síly zaútočily na budovu místní univerzity a banky, jež drželi v rukou ozbrojenci. Nad budovou okresní administrativy údajně opět vlaje ukrajinská žlutomodrá vlajka. Mimochodem – Slavjansk, kde jsou boje mnohem těžší a hlavně delší, už prý opustilo asi 40 % jeho obyvatel. Řada míst na východě Ukrajiny se tak prakticky stává oblastí humanitární katastrofy.

V této atmosféře se včera večer odehrál telefonický rozhovor mezi ukrajinským prezidentem Porošenkem a jeho ruským protějškem Putinem. Podle Putinova mluvčího Dmitrije Peskova oba muži mluvili o možnostech urovnání východoukrajinské konfrontace a také o otázkách vzájemných politických a hospodářských vztahů.

Čtěte také

Prezident Porošenko si při této příležitosti postěžoval, že rusko-ukrajinskou hranici v minulých dnech překročily nejméně tři ruské tanky, což ruská strana briskně popřela. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov k tomu navíc dodává, že ruská strana poskytuje separatistům výhradně humanitární pomoc.

Přílišná prostupnost rusko-ukrajinské hranice je však evidentní, takže již se objevil i poněkud extrémní návrh na zbudování 1920 km dlouhého plotu z ostnatého drátu nabitého elektrickým proudem a doplněného hlubokými příkopy. Poněkud bizarní představa, ale tento projekt dosti plasticky ilustruje současný stav rusko-ukrajinských vztahů.

Boje v ukrajinském Mariupolu

A proč tolik nedůvěry na ukrajinské straně? Příkladů je bezpočet, ale poslužme jedním z tohoto týdne: když se v úterý v Petrohradu sešli ministři zahraničí Ruska, Polska a Německa, šéf polské diplomacie Radoslaw Sikorski se během debaty zmínil o tom, že Evropa s ulehčením akceptuje fakt, že „krymský scénář se nebude opakovat“.

Ministr Lavrov však podle německého tisku se žádným smířlivým ruským návrhem, předpokládajícím ústupky Moskvy v ukrajinské krizi a na podobné smířlivé poznámky západních kolegů prý odpověděl „urážlivým smíchem“.

Situace tedy zůstává stále stejná: ať ruská strana řekne k ukrajinské krizi cokoli, jak ukazují smutné zkušenosti, jejím slovům bychom věřit neměli a nutné je vždy počkat, co se nakonec v praxi stane.

autor: ldo
Spustit audio