Libor Dvořák: Ukrajina před volbami

23. květen 2014

Krok správným směrem, připouští v případě ukrajinských prezidentských voleb dokonce i Moskva, která si ovšem osobuje právo zvážit, zda volby byly legitimní.

Že se nepodaří volit úplně všude, je v tuto chvíli evidentní: na řadě míst Doněcké a Luhaňské oblasti se volební místnosti ocitly v rukou separatistů a ti působí i další potíže: unášejí členy volebních komisí, zmocňují se voličských seznamů a podobně.

Situace na řadě míst východu země je tak nepřehledná a rozkolísaná, že kyjevské úřady doporučují, aby mezinárodní pozorovatelé do těchto oblastí nevyjížděli.

Přestože se původně zdálo, že v prvním kole nemůže zvítězit nikdo z hlavních kandidátů, hlavně ukrajinští analytici se kloní k názoru, že by mohlo dojít k překvapení ve prospěch toho zatím nejúspěšnějšího – velkopodnikatele a „čokoládového krále“ Petra Porošenka.

Čtěte také

Ten už má poměrně rozsáhlé politické zkušenosti: kdysi stál u zrodu Strany regionů a byl loajální vůči někdejšímu prezidentovi Leonidu Kučmovi, ale poté se před už skoro deseti lety přidal k oranžové revoluci a byl několikrát poslancem, tajemníkem Bezpečnostní strany státu a krátce i ministrem zahraničí.

Prognózy, které mluví o tom, že by potřebný nadpoloviční počet hlasů mohl získat už v neděli, vycházejí z toho, že k jeho původním 25 % předvolebních preferencí mohlo přibýt skoro 10 % hlasů Vitalije Klička, který se své kandidatury vzdal, ale především z přesvědčení Ukrajinců, že co nejrychlejší volba hlavy státu by mohla přispět k celkovému uklidnění situace.

Tymošenková nevzdává boj o křeslo prezidenta Ukrajiny

Černým vzadu je každopádně expremiérka Julie Tymošenková, jejíž preference se dlouhodobě pohybovaly pod 10 %, ale která v rozhodujících chvílích umí zabojovat. Faktem ovšem je, že její charisma táborového předáka a zdatného manipulátora davů utrpělo v poslední době značné trhliny – nejvíc si přitom uškodila neopatrnými výroky, pronesenými poté, co se před pár měsíci dostala na svobodu.

A pak je tu ještě Serhij Tihipko, další velkopodnikatel, který v roce 2004 vedl volební kampaň Viktora Janukovyče. O šest let později se sice proti Janukvyčovi a Tymošenkové nakonec neprosadil, ale v prvním kole ukrajinských prezidentských voleb roku 2010 získal přes 13 procent hlasů. Mezi těmito třemi se každopádně už v neděli zčásti či definitivně rozhodne.

autor: ldo
Spustit audio