Libor Dvořák: Putinova tiskovka

17. prosinec 2015

Již po jedenácté se dnes v moskevském Centru mezinárodního obchodu konala výroční tisková, konference, určená domácím i zahraničním novinářům.

Těch přišlo téměř 1400 a připravili si stovky otázek. Samozřejmě ne na všechny došlo, ale těch 190 minut přineslo hodně zajímavého.

„Ruští experti v Donbasu jsou,ale to neznamená, že jsou tam naše pravidelné jednotky. Uvědomte si ten rozdíl,“ řekl ruský prezident ukrajinskému novináři, který mu vyřídil vzkaz od ruského seržanta z Togliatti, čekajícího, až bude vyměněn za ukrajinské vojáky zadržované povstalci.

Jistě pokrok, když si uvědomíme, jak dlouho Moskva stereotypně opakovala, že v řadách separatistických jednotek bojují jen dobrovolníci a jsou tam jen ti příslušníci ruských vojsk, kteří tam tráví dovolenou. Možná si Vladimir Vladimirovič uvědomil, že toto tvrzení je ještě směšnější, než když loni počátkem roku popíral přítomnost tzv. zelených mužíčků na Krymu.

Čtěte také

Pozoruhodně nevybíravý byl Putin, když byl tázán na výkony gruzínského exprezidenta Michaila Saakašviliho v ukrajinské politice: „Je to plivanec do tváře ukrajinského lidu,“ řekl Putin a dodal, co se odehrávalo před tím, než Saakašvili nastoupil do funkce.

„Krátce předtím byl v Americe. Myslím si, že ho tam poslali, aby se Ukrajina ocitla pod cizí správou,“ komentoval Putin situaci, kdy v čele Oděské oblasti stojí právě tento muž. Jak se zdá, na ukrajinské téma nakonec reagoval žlučovitěji než třeba na syrské či turecké.

Vladimir Putin

Velmi citlivé je v dnešním Rusku, pronásledovaném poklesem rublu a pádem světových cen ropy, téma ekonomické. Putin prohlásil, že dynamika vývoje národního hospodářství je v zásadě pozitivní a hlavně že ode dna už se ekonomika odrazila.

Až následující měsíce ovšem ukáží, zda je to zbožné prezidentovo přání anebo doložitelná realita. Ostatně řada kolegů si povšimla, že zatímco dřív potřebná statistická čísla Putin chrlil zpaměti, tentokrát si k tomu pro jistotu vzal papíry.

Čtěte také

Leckdo by možná mohl přijít s jiným výběrem, ale mě zaujaly ještě pasáže, týkající se amerického republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Putin řekl, že aniž by cokoli hodnotil, vítá Trumpovo prohlášení o ochotě navázat s Ruskem užší styky, než jaké existují dnes.

„Není naší věcí hodnotit jeho kvality, ale v dosavadní kampani je to naprostá jednička. Není pochyb o tom, že před sebou máme výraznou a nadanou osobnost,“ míní ruský prezident. Že Rusové už od hlubokých sovětských časů lépe vycházeli právě s republikánskými prezidenty, je historický fakt.

Bylo by vlastně docela zajímavé, kdyby se hlavy obou států Vladimir Putin a Donald Trump jednou pracovně setkali, i když není jasné, zda by to bylo k prospěchu nebo ke škodě věci.

Tisková konference Vladimira Putina

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: ldo
Spustit audio