Libor Dvořak: Mezi třemi ohni

17. prosinec 2013

se ocitl ukrajinský prezident Viktor Janukovyč: Brusel v něj, podobně jako v premiéra Mykolu Azarova, už ztratil důvěru, což ostatně ukázala včerejší unijní schůzka ministrů zahraničí (byť se výtky ještě stále odehrávaly pod pláštíkem elementární diplomatické zdvořilosti).

Moskva výkony ukrajinského prezidenta rovněž sleduje velmi podezíravě, nu a náměstí Nezávislosti, opevněné ledovými barikádami, mu svůj názor precizovalo už dávno a jasně: opozice vytrvale požaduje předčasné prezidentské i parlamentní volby – a to se ty posledně jmenované odehrály teprve loni na podzim.

Ze samotné schůzky se mnoho informací očekávat nedá, ale už předem se vědělo, že Janukovyč bude žádat slevy z ceny na ruský zemní plyn, který je pro Ukrajinu po osudovém podpisu expremiérky Tymošenkové z ledna 2009 obludně drahý, ale také levné ruské úvěry a v neposlední řadě vyřešení obchodních sporů, které v tomto roce vedly ke snížení obratu ve vzájemných transakcích o celou čtvrtinu. Pokud jde o případný vstup Ukrajiny do Celního svazu Ruska, Běloruska a Kazachstánu, toto téma předem anoncováno nebylo.

Domácí Janukovyčova ukrajinská opozice na jeho výlet do Moskvy reagovala skoro stereotypně – svolala na dnešní podvečer na Majdan další „všelidový sněm“. Důvod je jasný – přes ujišťování, že současná ukrajinská státní moc bude dál pokračovat v eurointergačním kursu a nepodepíše vstup do právě zmíněného Celního svazu, opozice Janukovyče podezírá z nevypočitatelnosti a věrolomnosti, podmíněné jeho stále užším manévrovacím prostorem.

V ukrajinských souvislostech stojí za řeč ještě jedna věc: Včera svou prezidentskou kandidaturu oznámil předák strana UDAR Vitalij Kličko, což pro Janukovyče skutečně znamená ránu. Před dvěma lety se své největší a nejnebezpečnější oponentky Julie Tymošenkové zbavil tím, že ji jednoduše strčil do vězení. Pokud se mu Kličko v prezidentském klání v březnu 2015 opravdu postaví, ukáže se, že držení Tymošenkové za mřížemi nebylo nic platné: Její roli politika opravdu všelidově oblíbeného převezme právě Kličko a pokud volby proběhnou regulérně, Janukovyče, který spojence opravdu nemá už skoro nikde, čeká politický důchod.

autor: ldo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.