Libor Dvořák: Medvěděv promluvil

19. duben 2017

V ruské Státní dumě dnes vystoupil premiér Dmitrij Medvěděv, který tu přednesl pravidelnou výroční zprávu o činnosti vlády. Normálně jde o rutinní úkon, ale tentokrát bylo Medvěděvovo vystoupení očekáváno s velkým zájmem.

Všichni byli zvědavi, zda premiér zareaguje na obvinění z korupce, s nímž na internetu před šesti týdny přišel opoziční politik Alexej Navalnyj.

Základní projev proběhl v klasickém modu – zřejmě s požehnáním nejvyššího: v pondělí večer totiž Medvěděv navštívil Vladimira Putina v jeho rezidenci Novo-Ogarjovo, kde oba muži nepochybně domlouvali taktiku a strategii dnešního premiérova vystoupení na parlamentní půdě.

Je zcela evidentní, že v turbulentní atmosféře, kterou Alexej Navalnyj svým padesátiminutovým dokumentem, zveřejněným před šesti týdny, a hlavně protestními akcemi proti korupci v Rusku z konce března, nepochybně nastolil, nejvyšší ruská státní moc dosti podstatně znervózněla.

Tomu plně odpovídal obsah premiérovy zprávy o činnosti vlády, která se nesla v nápadně optimistickém duchu: ekonomika se probouzí, meziroční růst je 1,3 procenta, v zemědělství pak 5 procent. To vše se přitom odehrávalo v podmínkách maximálních úspor, vlivu výrazně snížených cen energetických surovin a dalších negativních faktorů.

Medvěděv: „Nikdy jsme však politický zápas neproměňovali ve válku a ani se k ničemu takovému nechystáme“

Dostane se Navalnyj do boje o prezidentské křeslo?

„Musíme se spoléhat výhradně na sebe,“ zdůraznil Medveděv a zároveň připomněl, že dvě významné světové ratingové agentury změnily své hodnocení ruského hospodářského vývoje z „negativního“ na „stabilní“ a jedna dokonce na „pozitivní“.

V páně Medvěděvově výčtu úspěchů během asi hodinového projevu bychom ještě mohli pokračovat, ale omezme se na konstatování, že tato zpráva o vládních aktivitách v uplynulém roce měla hodně sovětský nádech.

A teď k tomu daleko podstatnějšímu. Po dlouhých dohadech, zda se ve Státní dumě ptát či neptat na Medveděvovu majetkovou kauzu, představitel KS RF premiérovi položil otázku, co premiérovi brání hájit se před „Navalného výpady“. Medveděv odpověděl: „Už jsem se na toto téma vyjádřil. Rozhodně ale nehodlám komentovat naprosto lživé smyšlenky politických mizerů.“ Po tomto výroku ve sněmovně následoval potlesk.

Dmitrij Medvěděv v ruské Státní dumě

V této souvislosti ještě jeden zajímavý dnešní Medveděvův výrok, týkající se prezidentské předvolební kampaně, o níž prohlásil, že se bude vyznačovat „tvrdým bojem“. Nabízí se samozřejmě otázka, koho s kým, bude-li kandidovat Putin. Premiér ale pokračoval: „Nikdy jsme však politický zápas neproměňovali ve válku a ani se k ničemu takovému nechystáme.“

Kdo podle Medvěděva vyvolává politické války, je v tuto chvíli zcela jasné – Alexej Navalnyj. O to zajímavější bude sledovat, zda Putin tohoto výrazného opozičníka do souboje o prezidentské křeslo pustí či ne. Stejně jasné totiž je, že Navalnyj svůj boj povede bez ohledu na to, zda k tomu dostane nějaký kremelský generální pardon.

autor: ldo
Spustit audio