Libor Dvořák: Kdo chce psa bít, hůl si najde

18. červenec 2013

...praví známé české přísloví, které v tomto případě naprosto přesně postihuje podstatu toho, co se dnes v Kirovu stalo: Alexej Navalnyj je mimořádně nepříjemný kritik současné ruské státní moci a mimo jiné i autor známého sloganu, označujícího tzv. stranu moci Jednotné Rusko jakožto bandu podvodníků a zlodějů.

Putinovu režimu je trnem v oku už dlouho, ale protože ruský prezident, který sám sebe rád označuje za vyznavače práva a legalistu, by čisté politické procesy ve své zemi nepřipustil, dělá se to jinak: najde se nějaká hypotetická vina, která by se příslušnému nepohodlnému aktivistovi takříkajíc přišila – a pak už stačí patřičně spráskaný „nezávislý“ soud, do jehož kompetencí přece státní moc zasahovat nemůže. A je hotovo – nepříjemný kritik režimu je odklizen, neutralizován a na jeho osudu se navíc názorně demonstruje, jak hodlá státní moc nakládat s těmi, jimž se nezamlouvá, a oni si to nenechávají pro sebe.

Sice to není důležité, ale připomeňme i faktickou stránku věci. V roce 2009 Alexej Navalnyj krátkodobě působil jako dobrovolný poradce kirovského gubernátora Nikity Bělého. Právě v této době měla tamní polostátní firma Kirovles v důsledku Navalného machinací přijít o celkem 10 tisíc kubíků dřeva, v přepočtu na peníze tedy o asi 16 milionů rublů. Už tehdy bylo proti Navalnému zahájeno trestní řízení. Kontrola v roce 2010 konstatovala, že vysvětlení Navalného a jeho partnera Petra Oficerova, jak bylo se strženými penězi naloženo a odkud, kam a kdy putovaly, postačuje k tomu, aby se další stíhání zastavilo. Jenže o rok později se ukázalo, že takováto kauza by se vlastně v nové situaci, kdy skutečná politická opozice v zemi začala významně zvedat hlavu, mohla moc a moc hodit. Trestní stíhání bylo tedy obnoveno a vedlo až k dnešnímu smutnému výsledku.

Ke kirovskému verdiktu už se vyjádřil i Michail Chodorkovskij, který rozsudek srovnal s tím, co se v zemi odehrávalo za Stalina, Chruščova i Brežněva: političtí oponenti jsou zkrátka ocejchováni nálepkou „kriminálník“. A Chodorkovskij z vlastní zkušenosti jistě ví, o čem mluví.

Nejlépe ale vše shrnul Navalnyj sám, když přímo v soudní síni řekl: „Jestli si někdo myslí, že svou činnost po tomto procesu zastavíme, mýlí se. Prohlašuji, že já a moji kolegové uděláme vše pro to, abychom zničili feudální zřízení, které se v zemi buduje.“ K tomu už jen dodejme, že Navalnyj právě s tímto údělem už léta počítal a mockrát tvrdil, že je na věznění připraven.

autor: ldo
Spustit audio