Libor Dvořák: Gorbačov kritizuje Putina

7. březen 2013

Nečekaně tvrdě napadl Vladimira Putina v rozhovoru pro BBC první a poslední sovětský prezident a strůjce perestrojky Michail Gorbačov. Není to poprvé, ale právě v současné době určitě v pravou chvíli.

„Nebojte se svého lidu“ – vyzval Gorbačov Putina a vzápětí kritizoval i nejbližší Putinovo okolí, o němž prohlásil, že je „prolezlé zloději a úplatkáři“. Gorbačov zdůraznil, že Putinova politika je vysloveně represivní, protože zákony, které přijímal a zřejmě nadále bude přijímat hlasovací stroj, zvaný Státní duma, počítají s tvrdými tresty za organizování nepovolených manifestací, za pomluvu, za vlastizradu, za níž je dnes považováno opravdu kdeco či omezení informací pro veřejnost prostřednictvím webových stránek státních institucí.

Někdejší sovětský předák rovněž zdůraznil, jak hluboce jím otřáslo množství těchto i dalších sporných zákonů, jež po návratu Vladimira Putina do Kremlu Dumou prošly. „Lidé čekají, že jejich prezident podnikne kroky, které by vedly k dialogu s nimi. A za to by se na ně Putin zlobit neměl. Naopak by se měl soustředit na to, aby Rusko vytáhl do složité situace, do níž se dostalo,“ zdůraznil bývalý sovětský prezident.

Michail Gorbačov připomněl, že mezinárodní lidskoprávní organizace Human Rights Watch, že se po svém nástupu k moci zasloužil o „nejděsivější politické represe v celé postsovětské historii země“. Gorbačov zdůraznil, že nejlepším označením pro Putinův způsob vládnutí je „zvůle“ a že Putin jednoduše ztrácí trpělivost – to proto ona tvrdá až velmi tvrdá opatření, namířená nejen proti politické opozici, ale i proti kriticky smýšlejícím občanům.

Michail Gorbačov má ve všem nepochybně pravdu, ale ironií osudu je to tak, že z něj samotného se v ruské politice stala figura vyloženě marginální, kdežto Vladimiru Putinovi obliba v poslední době sice klesá, ale je to jednoznačně nejvlivnější politik Ruska, a to již druhé desetiletí. Což docela jistě není jen tak. A mají-li Rusové volit mezi poněkud těkavým a nejistým vizionářem Gorbačovem a tvrdým a pragmatickým autokratem Putinem, sáhnou jednoduše po variantě B.

Chce-li někdo na vlastní oči vidět, jak se konstruují drsné praktiky ruské státní moci, měl by si zajít na právě probíhající filmový festival Jeden svět a podívat se tam na dánský hodinový dokument Polibek od Putina. A pochopí vše.

autor: ldo
Spustit audio