Letos kolonie na Marsu pro tisíc lidí, příští rok pro milion

21. říjen 2019

Studenti pražského ČVUT byli v první desítce světové soutěže Mars Colony Prize. Studenti se v ní snaží navrhnout marsovskou kolonii.

Samotná kolonie by měla být co nejvíce soběstačná, měla by se tedy spoléhat na minimální množství dovozů ze Země. Kolonie by měla být schopna produkovat všechno jídlo, oděvy, přístřešky, energii, běžné spotřební výrobky, vozidla a stroje pro daný počet lidí. Porotci bodovali několik kategorii jako technický design, ekonomickou udržitelnost i sociální, politické nebo estetické záležitosti.

Soutěž pořádá největší světová organizace zaměřená na podporu výzkumu a osidlování Marsu - The Mars Society. Letos porotci vybírali z celkem 100 návrhů, úkolem bylo navrhnout kolonii pro 1 000 lidí. Soutěž je dotována v přepočtu půl milionem korun.

Kdo zvítězil?

1. místo: MIT City, USA
2. místo: Wroclaw University of Science and Technology, Polsko
3. místo: Team CrowdSpace, Rusko
Příští rok bude úkolem navrhnout kolonii pro 1 000 000 lidí.

Kdo se může soutěže zúčastnit?

Soutěž je otevřena každému, může jít o nápad týmu nebo jednotlivce. Důležité bylo do konce března odevzdat svůj návrh, který mohl mít maximálně 20 stran. Tým „Dvaraka“ z ČVUT, který se soutěže za Českou republiku účastnil, tvoří studenti pocházející z Indie a jejich návrh vznikl už při prvním roce jejich studijního programu „SpaceMaster". Ten absolvovali za polárním kruhem ve švédské Kiruně, u nás na Fakultě elektrotechnické ČVUT budou psát a obhajovat diplomovou práci.

Planeta Mars na snímku z Hubblova kosmického dalekohledu

V Praze v programu „SpaceMaster" studují budoucí vesmírní specialisté

V Praze aktuálně studuje 11 studentů programu SpaceMaster, přičemž pět z nich patří do týmu, který se soutěže zúčastnil. Tento magisterský program je příkladem projektu, který vznikl díky podpoře Evropské unie, a nyní je plně soběstačný. Úspěšně tedy pokračuje i po ukončení finančních dotací. Studijního programu SpaceMaster se v akademickém roce 2019 účastní 7 univerzit.

Jakých technických soutěží se čeští studenti zúčastňují? 

European Rover Challenge. V září 2019 získali studenti ostravské Vysoké školy báňské třetí místo. Vozítko týmu z katedry robotiky Fakulty strojní uspělo v konkurenci dalších 30 studentských týmů z celého světa.

DARPA Subterranean Challenge. V srpnu 2019 tým složený z vědců a studentů katedry počítačů a katedry kybernetiky na FEL ČVUT zvítězilse svými autonomními roboty v kategorii týmů. Tuto kategorii nefinancuje samotná DARPA, celkově skončili třetí. Tým kromě prestiže získal i zhruba 5 milionů korun.

The Alexa Prize. V listopadu 2018 bojovali studenti ČVUT v globální soutěži vyhlašované v Las Vegas, kterou pořádá Amazon, a obhájili druhé místo. Za svého konverzačního bota Alquista tak tým získal šek na 100 000 dolarů. Už za účast na finále šel do Prahy výzkumný grant v hodnotě 250 000 dolarů. Vítězný tým získá v této soutěži jeden milion dolarů A vítězí ten, který vyvine chatbota, jenž si dokáže přirozeně povídat po dobu dvaceti minut. Tým z ČVUT se této soutěže zúčastní i letos.

autoři: Petr Kološ , mrk
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.