Létající roboti se zmenšují

1. březen 2006

Bezpilotní létající prostředky a bojové stroje už se staly samozřejmou součástí US AirForce, jedná o velké několikatunové konstrukce, zatímco pro současné konflikty odehrávající se často v městské zástavbě mezi civilisty by Pentagon potřeboval něco mnohem menšího a delikátnějšího.

Bezpilotní létající prostředky (UAV) a bojové stroje (UCAV) už se staly samozřejmou součástí US AirForce - úspěchy letounů Pegasus a Global Hawk ve válce s teroristy prošly nejen odborným tiskem, ale i běžnými sdělovacími prostředky. V tomto případě se však jedná o velké několikatunové konstrukce, zatímco pro současné konflikty odehrávající se často v městské zástavbě mezi civilisty by Pentagon potřeboval něco mnohem menšího a delikátnějšího.

Američtí odborníci pro tuto kategorii razí název Microdrone nebo Micro Air Vehicle (MAV). Jedná se o letadélka dlouhá několik málo desítek centimetrů určená především k průzkumu. Nevylučují se ale ani jiné možnosti využití, například doprava zpráv, střeliva nebo speciální techniky. Předpokládá se, že létající miniroboti budou ve výzbroji malých odloučených jednotek pěchoty nebo skupin speciálního nasazení. Stroj schopný transportu v batohu a ovládaný notebookem by jim dal možnost pohledu z výšky na terén i na rozmístění bojovníků nepřítele.

Logo

Zatím patrně nejmenším a nejpokročilejším zveřejněným programem je MAV s přiléhavým názvem Wasp (Vosa). Při délce třicet dva centimetrů připomíná malý letecký model - na rozdíl od něj však je vybaven dvěma kamerami a schopností samostatné navigace pomocí satelitního systému GPS. Postupem času má ve výzbroji nahradit podstatě větší bezpilotní průzkumné prostředky Raven a Dragon Eye.

Ani Vosou ale vývoj nekončí. Americká Agentura pro pokročilý obranný výzkum (DARPA) financuje vývoj ještě menších bezpilotních prostředků - nanodrones nebo též Nano Air Vehicles (NAVs), jejichž délka by byla jen několik centimetrů a hmotnost nepřesáhne deset gramů.

"Vojáci potřebují něco, co dokáže prozkoumávat interiéry budov, jeskyně, tunely a podobné prostory," komentoval vývoj NAVs programový manažer DARPA Darryl Pinnes. "Zkrátka něco, co proletí oknem, aniž by to vzbudilo pozornost - a to současné microdrony neumí." Podle jiných zdrojů by roboti velikosti motýla mohly odhalovat i nebezpečné chemikálie a další prostředky teroristů.

Logo

Odborný časopis Aviation Week tvrdí, že NAVs už jsou ve stádiu, kdy mohou "vyjít" z laboratoří na bojiště. Podle svědectví jednoho technika, který s nimi údajně pracoval, "vypadají křehce, jsou tiché jako lehký větřík, létají rychlostí lidské chůze a mohou operovat bez přímé kontroly". Někteří odborníci soudí, že nenesou vlastní zdroj energie, ale pohání je směrované elektromagnetické záření nebo jiný vnější zdroj.

Logo
autor: Jan Novák
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.