Lepší výzbroj a vybavení se v Afghánistánu rozhodně vyplácí...

9. červenec 2010

Se vzrůstajícím počtem amerických jednotek v Afghánistánu v rámci ,,surge'' generála Petraeuse se údajně počty a vybavení jednotek už podstatně přiblížily očekávaným stavům pro plánovanou ofenzívu v provincii Kandahar.

V souvislosti s přesuny jednotek NATO střídají také početně silnější a lépe vyzbrojení Američané Brity v severní části nejnebezpečnější provincie Hílmand a pomáhat jim bude i nová gruzínská jednotka. Jak už delší čas tvrdí armádní experti, rodiče zahynulých vojáků i někteří politikové a média, Britové dlouho byli a ještě jsou početně i vybavením (a také penězi na financování projektů místní obnovy) podstatně slabší než Američané a trvalo prý velmi dlouho od vyslání kontingentu pouhých něco přes tři tisíce vojáků v roce 2006 než jej minulé vlády dostačujícím způsobem vyzbrojily a vybavily, včetně ochrany proti minám Talibánu, které poskytují až novější verze obrněných transportérů, dodatečně jednotkám posílané. Britů je sice v Hílmandu nyní na osm tisíc a jinde v zemi další dva tisíce, ale jednotky jsou roztaženy po značně velkém území a leckteré předsunuté posty nejsou osazeny potřebným počtem vojáků. V severním okresu Sangin, kde bohatá vegetace, úzké cesty a kilometry hliněných či kamenných zdí mezi pozemky činí jakékoli hlídkování s menšími počty vojáků a bez nejnovějších detekčních přístrojů, které mají Američané, velmi obtížným, za stav vybavení už Britové zaplatili téměř stovkou životů. V takovém terénu totiž dokáže i relativně velmi malá skupina Talibů být nebepečná. Britové budou nyní ze Sanginu staženi na jih, tedy do centrální oblasti provincie kolem hlavního města Laškar Gah a území pod ochranou jejich kontingentu bude ze severu i z jihu přiléhat k územím pod kontrolou Američanů. Potvrdil to ve sněmovně na otázky poslanců ministr obrany britské koaliční vlády Liam Fox. Ten se také ohradil proti tvrzení, že přesun může být označen za ústup a dodal, že jednotky budou ze Sanginu odcházet se vztyčenou hlavou. Jeho slova shodou okolností podepřel podobným tvrzením i americký generál Rodriguez, zastupující generála Petraeuse, když řekl, že Britové budou zkoncentrováni v nejlidnatější části Hílmandu, kde je NATO potřebuje nejvíce, což jim nikterak neubírá na prokázané statečnosti.


Přesuny jednotek také naznačují brzké zahájení ofenzívy v provincii Kandahar, čemuž zjevně odpovídá i zintenzívnění bojových akcí. Afghánská armáda tak mezitím také v Hílmandu zabila podle agentur na 60 Talibů a narkomafiánů, zabavila 16 tun narkotik a zničila jejich dvě výrobny. Na východní hranicí Afghánistánu, v Severozápadních provinciích, pákistánská armáda ohlásila 23 zneškodněných Talibů v místních bojích ve známém okrese Lower Dir.


V Afghánistánu ovšem zdaleka nejde jen o vojenskou pomoc obyvatelstvu, ale hlavně o mírovou obnovu a zodpovědnou správu země a tak lze uvítat prohlášení generála Rodrigueze, že afghánská vláda začala užívat nový a průhledný proces výběru provinčních a okresních guvernérů, kterých by jen letos mělo takto být vybráno téměř dvě stovky. Těžký boj proti tradiční korupci se tak alespoň leckde posunuje kupředu. Rodriguez také potvrdil, že začaly bezpečnostní přípravy volebních místností na zářijové volby a zároveň vyjádřil politování nad mylným nočním spojeneckým leteckým útokem proti skupině afghánských vojáků, kterých bylo pět zabito.


Co se týče širšího boje proti terorismu, evropský tribunál pro lidská práva pozastavil Britům předání fanatického muslimského kazatele Abu Hamzy, který vyzýval terorristy k útokům, do Spojených států. Britové mezitím budou oficiálně zkoumat zda nedošlo k mučení a tvrdému zacházení s vězněnými teroristy, což by ohrožovalo dobrou pověst země a zda zpravodajské služby nepodpořily mlčky takové zacházení v jiných zemích bezprostředně po teroristickém útoku na Ameriku 11. září 2001.. Ohlásil to v dolní sněmovně premiér Cameron v souvislosti s kompenzacemi za takové zacházení, kterých se domáhají někteří bývalí věznění fundamentalisté. Experti sice tvrdí, že žádné důkazy, že by se britské zpravodajské služby účastnily nějakého mučení neexistují, ale nařčení samotné už má očerňující efekt a tak Cameron zjevně ví co říká. A pochopitelně, že má pravdu, když tvrdí, že demokracie se musejí bránit zlu jen legálními metodami a prostředky a nesmějí se uchylovat k metodám teroristů. Přemýšlejme o tom.


Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání. Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas.

autor: jj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.